Inte bara för Ojnareskogen

Det drar återigen ihop sig till demonstration mot gruvboomen, för fast mark och rentEmma Lundström. Foto: Jonatan Johansson vatten. Och återigen är det Ojnareskogen som är i fokus. Skogen som, genom alla som kämpat och kämpar för den, kan ses som gnistan som tände motståndet mot gruvboomen på allvar och fick det att utvecklas till en landsomfattande rörelse.

I närmare två år har den fått andrum. Ett andrum som endast skapades av de människor som vägrade ge upp, som bosatte sig i skogen, som klättrade upp i träden och höll sig kvar, som bildade mänskliga kedjor på marken, som ihärdigt informerade både poliser och alla andra som ville höra på om vilka naturvärden som skulle gå förlorade om kalkbrotten skulle bli verklighet, om det hotade grundvattnet, och om den mycket tveksamma rättsliga hanteringen av ärendet.

När nu Mark- och miljödomstolen har valt att ge Nordkalk och Svenska Mineral tillstånd att både bryta och utvidga sin redan befintliga täktverksamhet i skogen, står den på osäker mark igen, även om rättsprocessen är långt ifrån över. Därför tar kalkbrottsmotståndarna tillfället i akt att höja rösten under kommande Almedalsvecka i Visby på Gotland. ”Vi lägger nu all vår kraft på att protestera mot att vi idag i Sverige inte kan skydda världsunik natur”, skriver Urbergsgruppen och Fältbiologerna som tillsammans arrangerar demonstrationen.

Ojnareskogen är, liksom Kallak/Gállok utanför Jokkmokk, inte bara sig själv, den är också symbol för alla andra hotade platser runt om i landet, och i världen. Kampen för de platserna visar att vi har ett stopp inom oss, att det finns en gräns för vad vinstintressena får tillåtas att göra med vår livsmiljö, med våra liv, och vår framtid.
Den som vill delta i demonstrationen för skogen bör ta sig till Paviljongsplan/Gotlandsänget utanför Botaniska trädgården i Visby torsdagen den 3 juli klockan 17.30.
Undertecknad kommer att befinna sig på cykel i Italien, men vara närvarande i själ och hjärta.

Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.