Hur Hollywood förändrade bilden av andra världskriget

11 juni 2014

Film, Förstasidan, Kultur

Scen från filmen Saving Private Ryan

Scen från filmen Saving Private Ryan

 

Den 6 juni uppmärksammades D-Dagen stort i samband med 70-årsminnet av att brittiska och amerikanska soldater landsteg i Normandie 1944 och öppnade en västfront mot Nazityskland, efter att Röda armén i tre års tid kämpat mer eller mindre ensamma mot Hitler på östfronten.
Idag tror många att det var D-Dagen och slaget om Normandie som avgjorde andra världskriget, snarare än de betydligt viktigare sovjetiska segrarna mot nazisterna vid Stalingrad och Kursk 1943. Anledningen till detta är den västerländska populärkulturen med påkostade Hollywoodfilmer som Saving Private Ryan (1998) och The Longest Day (1962), skriver historikern Henrik Arnstad i sin artikel ”Myten om D-dagen” i Tidnigen Vi (30/5).
”Faktum är att det går att påstå att D-dagen, som vi i dag uppfattar den, uppfanns i The Longest Day. För under dessa kalla krigets mest gastkramande dagar (dvs. Kubakrisen) utkämpades striden inte enbart med stridsflyg, soldater och kärnvapenhot. Propagandakriget som samtidigt fördes mellan USA och Sovjetunionen var det mest omfattande, mest påkostade och mest intensiva i sitt slag någonsin”, skriver Henrik Arnstad.

Detta återspeglas också av en undersökning av franska IFOP, där fransmännen under årens gång har fått svara på frågan: ”Vilken nation bidrog mest till att besegra Hitler?” 1945 svarade 57 procent att det var Sovjetunionen och 20 procent att det var USA. 2004 hade uppfattningen vänts upp och ner, då hela 58 procent svarade att det var USA, och bara 20 procent Sovjetunionen.
Vad som heller inte lyfts fram i filmerna om D-Dagen, är att 20 000 civila fransmän dödades av engelska och amerikanska bomber i samband med landstingen i Normandie: ”De allierade brydde sig föga om att skona civila liv. De utsatte samhällen och städer för granatbombardemang, flygangrepp och kulsprutebeskjutning fullt medvetna om att civila skulle dö”, skriver historikern William Hitchcock i sin bok Europas befrielse – den svåra vägen till frihet (2009).

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.