En intensivkurs i demokrati

13 juni 2014

Förstasidan, Kultur, På plats

Klimatriksdagen. Foto: Eva Broman

Polarisarna smälter. Havsnivåerna stiger. Torka och översvämningar drabbar delar av världen där människorna redan är utsatta. Det kommer ständigt nya nyheter om vad våra utsläpp gör med klimatet och hur de kan komma att påverka vår eventuella framtid. Rädslan för den globala uppvärmningens konsekvenser får somliga att sticka huvudet i sanden, andra att agera. I söndags avslutades Klimatriksdagen i Norrköping. Den hållbara socialisten Eva Broman var där.

Ja, vad väntar vi på? Orkestern är samlad men dirigenten saknas. Alltså får vi ta över taktpinnen
Försommar, dofter och tillförsikt. Tusenskönor!
På väg till Klimatriksdagen stannar jag till på ett litet torg invid Arbetarnas hus. Där agiterar Kata Dahlström inför en grupp textilarbeterskor. Höjda nävar, händer på hjärtan. Mödrar med sina döttrar, arbetets döttrar. Mitt i Norrköping står de, bland de bevarade industribyggnaderna, skulpterade av Pye Engström. Folkrörelser, och förebilder har tagit oss dit vi är idag. Kvinnlig rösträtt, 8-timmars arbetsdag…
Nu är det dags igen, för en ny folkrörelse! Nu ska vi höja nävarna och rösterna för att rädda hela planeten!
Ingen liten sak men den viktigaste, mest intressanta och roliga.
Vi ska bygga ett annat samhälle, en annan värld än den vi känner. Vi måste ta varandra i anspråk, samtala om hur en ekonomi utan tillväxt ser ut, ställa politikerna mot väggen, om och om och om igen. Ta ert ansvar, kunskapen finns!
Vi vill ha en ekonomi där resurser, arbete och makt fördelas. Ja, det har sagts förut men idag har vi många, kanske de flesta, klimat- och miljöforskare med oss. Ekonomerna får vi sätta i skola!

Jag är full av beundran inför de människor som gick från tanke till handling och lyckades samla runt 500 deltagare denna helg i juni när så mycket annat händer. På tre dagar hann vi med riksdagens högtidliga öppnande, utskottsarbete med diskussioner kring de drygt 200 motioner som inkommit, seminarier, röstning på motioner och en högtidlig avslutning med överlämnande av de utvalda motionerna till riksdagens partier. Moderaterna och Sverigedemokraterna valde att inte komma.
På kvällarna fick vi ny energi av poesi och musik av alla slag. Ett tips om ni skulle råka vara på Gotland den 29-30 juni: besök Almedalen och titta på Det är oss ni har väntat på – en clownstudie i ekonomi med Teater K.
Många intressanta förslag har ventilerats, allt från hampaodling till att bygga för social gemenskap. Vi har vridit och vänt på idéer, haft invändningar och ropat Jaa! Fått nya kunskaper och konkreta uppslag för egna handlingar. Det har varit en tredagars intensivkurs i Demokrati.

”Samhället är kallt” säger en ung man under Klimatriksdagen och vi blir förvånade över hans tydlighet. Precis det satt vi och diskuterade på färjan från Gotland. Vi har ju ändå varit med om de kalla vindar som blåst allt hårdare från 80-talet och har något att jämföra med.
Men denna 20-åring?

Medelåldern på riksdagen kändes hög, säkert många gamla miljökämpar från 70- och 80-talet som nu blivit Grand Panthers för sina barnbarn. En hel hoper unga som delade med sig av liv och erfarenheter gav energi. Jag fick intrycket att medelåldern lyste med sin frånvaro. Är det de förlorade generationerna, eller har de fullt upp av bil, biff och barn?

I väntan på färjan tillbaka slår vi oss ner vid ett bord, tar en kall öl och kommer i samspråk med bordsgrannarna. Snart kommer vi in på miljöfrågor och tänker att stor tatuerad byggjobbare med bensinslukande Jänkare som intresse och chic kvinna i medelålder som bott i USA i många år inte vet ett dyft om ändliga resurser, klimatsmart mat eller klassklyftor. Där fick vi våra fördomsglasögon krossade. Vi blev klokare och ångesten fick uttryck.
Framtiden var igår, är idag och kommer imorgon! Tusenskönorna reser sig igen och igen och igen.

Text och foto:
Eva Broman

Boktips:
Nina Björk, Lyckliga i alla sina dagar
Tim Jackson, Välfärd utan tillväxt
Björn Forsberg, Omställningens tid
Thomas Piketty, Capital- in the twenty-first century

För mer information om Klimatriksdagens omställningsförslag: klimatriksdag2014.se.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.