De smarta telefonernas baksida

14 juni 2014

Förstasidan, Nyheter

Innehåller illegala metaller. Foto: Emma Lundström

Guld, tenn, volfram, och tantal är alla metaller som används till exempel smarta mobiler och surfplattor. Det är också metaller som ofta utvinns illegalt i bland annat Afrika. Och i och med att efterfrågan på den moderna tekniken ökar, så ökar också den illegala utvinningen, en utvinning som för med sig både katastrofala arbetsförhållanden och miljöförstörelse. Utvinningen finansierar också ofta väpnade grupper i flera områden, bland annat i Kongo-Kinshasa där organisationerna Swedwatch och Makeitfair rapporterar bland om massvåldtäkter och barnarbete.
Kritiken har blivit alltmer omfattande och 58 organisationer har krävt att Europa tar sitt ansvar. Nu arbetar EU-kommissionen med ett lagförslag om just dessa så kallade konfliktmineraler.

Att lagstiftningen dröjer kan bero på att det i Sverige och Europa finns en rädsla för att handeln ska upphöra helt, säger Théo Jaekel, jurist och researcher på Swedwatch, till SvD Näringsliv. Européerna är helt enkelt mer oroliga för att bli av med sin elektronik än för att de mänskliga rättigheterna efterföljs. Men de oroar sig i onödan. Swedwatch förespråkar inte totalförbud mot gruvor, bara mot den illegala verksamheten och det helvete den medför.

Text och foto:
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.