Brutalt från den amerikanska södern

06 juni 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Ormfesten bokomslag

Ormfesten
av Harry Crews
Tristero förlag 2014
Översättning: Theodore Sorel

Året är 1975. I den lilla ångest- och whiskeyindränkta staden Mystic, någonstans i den amerikanska södern, förbereder sig invånarna på den årliga ormfesten som lockar turister från när och fjärran för att supa, gå på konserter och spela på kamphundar. Men viktigast är den stora ormjakten, där deltagarna med käppar ska skrämma ut ormarna ur skogen och jaga ner dem i en stor ormgrop för att sedan festa på köttet och ta vara på ormskinnen för tillverkning av diverse attiraljer.
I samband med festen kommer också de mera framgångsrika ungdomarna hem, de som lämnade byhålan för att plugga på universitet eller bosätta sig i större städer. Huvudpersonen är en av dem som blev kvar, Joe Lon, stadens före detta fotbollsstjärna, som nu försörjer sig på att sälja smuggelsprit och bor i en husvagn med en kvinna som han inte älskar men som han gifte sig med eftersom han gjort henne med barn. Men nu, i samband med ormfesten, kommer hans gamla flickvän och stora kärlek Berenice tillbaka.

Kultförfattaren Harry Crews (1935-2012) är en av de främsta i den så kallade grit-lit-genren, som skildrar just den fattiga och brutala amerikanska södern under 1900-talets andra hälft, fylld av rasism, sexism och alkoholism. Till stor del skrev han om det han själv upplevde, rakt och rått. Kanske är genren mer spridd i film än i litteraturen. Senast såg vi exempel på detta i den populära TV-serien True Detective.
Men Ormfesten är ingen deckare utan en socialrealistisk skildring, om än mörk och våldsam och samtidigt medryckande, av människorna i Mystic. Det handlar om den grupp människor som nedsättande brukar kallas ”white trash”, men som utgör en stor del av den amerikanska arbetarklassen. Ormfesten är den första av Harry Crews böcker som översätts till svenska. Jag hoppas att det inte är den sista.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.