”Solidaritet är det viktigaste vapen vi har”

Efter Odessa. Foto: Emma Lundström

Nionde maj. En liten folksamling på Sergels torg i Stockholm. Det är en vecka efter att Fackföreningarnas hus sattes i brand och människoliv släcktes i Odessa, Ukraina. Det är gråväder och duggregn och ett Sverige där mediebilden av vad som händer i det som brukar kallas för Europas kornbod gärna framställt sig som, men inte varit särskilt objektiv. Präglats av ett svartvitt tänkande. Manifestationen på Sergels torg är ärligare med sitt ställningstagande: den tar avstånd från våldet.

Det borde vara lätt att skriva under på att ingen ska behöva dö på det sättet människorna dog i Odessa. Det borde också vara lätt att ta avstånd från att det nu sitter fascister i Ukrainas regering. Och från den extremfascistiska gruppen Högra Sektorns ”specialstyrkor”. Utan att för den skull legitimera Putins göranden och låtanden. Men bilden av att alla krafter som varit en del av och utgått från Maidanupproret vill demokrati och fred verkar sitta ingjuten i väldigt många, framförallt journalister och politiker. I deras ögon kommer hotet bara från de proryska krafterna. Protesten på Plattan, anordnad av Rättvisepartiet Socialisterna, Arbetarmakt och Studenter mot rasism, tar avstånd från den växande fascismen. Punkt slut.

”Aldrig mer Odessa” står det på plakaten. Det är flera talare på listan. Alla uttrycker oro över utvecklingen och är tydliga med att ta avstånd från alla former av fascism och nationalism, kritiserar både Angela Merkel, Barack Obama, och Vladimir Putin. Rättvisepartiets Elin Gauffin är en av dem som tagit initiativ till manifestationen:
– Vi har samlats för att det har gått ut en appell för solidaritet, antifascism och internationalism, mot den alltmer fruktansvärda utvecklingen i Ukraina. Det är ingen tvekan om det fruktansvärda faktum att 46 människor, varav många aktiva antirasister och socialister, dödades av en mobb med fascistiska inslag. Socialister har beskrivit att den här massakern var en hämnd för att OdessaborElin Gauffin. Foto: Emma Lundström hade haft modet att demonstrera på Första maj.
Hon påpekar att Angela Merkel och Barack Obama hade en presskonferens strax därefter, utan att nämna morden i Odessa med ett ord. Hon påminner också om att Vladimir Putin öser på med extra mycket förödande nationalism just idag, nionde maj, då slutet på andra världskriget firas i Ryssland:
– Det var inte ryska pampar eller stalinistiska generaler som gav nazismen dödsstöten, det var de vanliga soldaterna i Röda armén. Det vi vanliga arbetare och ungdomar över Europa måste inse idag är att de fascistiska grupperna åter är på frammarsch. Ukraina har nu den mest högervridna regimen i något europeiskt land sedan andra världskriget. Svoboda driver antifeminism, en politik mot aborträtt, våldtäkter är i princip omöjliga enligt dem, det beror alltid på hur kvinnan är klädd. De står för att det nationella språket ska främjas trots mångkulturen, det är det enda språk som får talas på statliga arbetsplatser.
Flera andra högerextrema grupper har tagit avstånd från Svoboda, menar Elin Gauffin. Men de samarbetar med Svenskarnas Parti.
När det gäller Carl Bildts roll i det hela säger hon att vänstern i Ukraina kallar honom för landets nya inrikesminister.

Elin Gauffin understryker också att Kievregimen är extremt nyliberal. Att uppgörelsen med IMF innebär att Europas näst fattigaste land ordineras ett stålbad som saknar motstycke. Gaspriserna höjs omedelbart med 40-50 procent. Löner och pensioner sänks drastiskt. Samtidigt som alla priser stiger i hela landet när valutan faller fritt:
– Det är ingen livlina till Ukraina, snarare en livlina till bankerna i väst.
Hon kommer också in på Högra Sektorn, ett paraply av fascistiska våldsgrupper som växte fram som en försvarsstyrka för Maidanrörelsen:
– Av den nya regimen används de som polistrupper. Nu skickas de till Odessa med målet att rensa staden på oppositionella. Ukraina glider allt närmare ett totalt förödande inbördeskrig. Den imperialistiska inblandningen från väst och från Ryssland, är som bensin på elden.
Det gemensamma klassintresset är vad Elin Gauffin tror skulle kunna mota undan fascismen, att arbetare går samman och kräver förstatligande av oligarkernas tillgångar. Hon avslutar med en hälsning från Aten. Där menar många att hade det inte varit för antifascisterna så hade Gyllene gryning patrullerat gatorna vid det här laget.
– Det finns en väg ut ur det här och det är internationalismen. Det bästa vapnet mot fascism och nazism. Låt dessa mord svaras med vårt löfte att bli fler och starkare i kampen mot rasism, fascism, militarism och kapitalism.

Aleksej Sachnin. Foto: Emma LundströmAleksej Sachnin, politisk flykting från Ryssland. Medlem i det ryska partiet Vänsterfronten och en av dem som anordnade de massiva demonstrationerna mot Putin 2011-2012. Han har vänner i det ukrainska antifascistiska socialistpartiet Borotba. Han berättar att han var vänsteraktivist i Ryssland. Att han är en del av anti-Putinrörelsen. Att han knappt tror sina öron när folk nu börjar anklaga honom för att stödja Putin, till och med för att vara Putins agent, bara för att han är starkt kritisk mot den nya regimen i Ukraina. I början av Maidan uppmanade han sina ukrainska vänner i Borotba att delta på torget fast de var skeptiska, det ångrar han nu:
– Vi lever i propagandakrigets logik just nu. Liberala medier i Ryssland anklagar mig också för att vara för Putin. För att jag talat om de som fallit offer för ukrainska fascister som är mot Putin. Tyvärr är Putin inte den enda onda kraften här i världen. Jag håller med om att vi inte ska vara en del av Rysslands propagandamaskin, men betyder det att vi inte ska protestera när människor mördas? Vi borde kunna vara mot mördandet, även om Putin också skulle vara det.

Aleksej Sachnin berättar om en av sina vänner i Ukraina. En ukrainsk socialistisk journalist som har skrivit om högerextremismen och kämpat mot fascismen i landet, inte bara under de senaste tre månaderna, utan i tio års tid. För två dagar sedan ringde vännen. Han var rädd. Den våldsamma, fascistiska gruppen Högra Sektorn hade skrivit om honom och hans familj på Internet. Han var orolig för att de allihop skulle falla offer för gruppens våld.
– Idag har vi nåtts av nyheten att beväpnad polis har gått in i hans lägenhet. De letade efter honom. I mina öron låter det som att nazisterna talar om för polisen vad de ska göra, och de gör det, inom två dagar. Är det inte nog för att vi ska demonstrerar? Är det inte nog för att vi ska visa att vi inte går med på att leva i en sådan värld? Är det legitimt att använda sig av nazistiska, paramilitära trupper för att skydda sin regim?
Han tror att varken Putin eller väst kommer att hjälpa människorna i östra Ukraina. Inget läger verkar ha något större intresse av det.

Mathias Wåg, från nätverket Allt åt alla, kallar Odessa för en utmaning för vänsterns solidaritet. Han menar att det borde vara enkelt att ta ställning till att 46 människor har dödats i en brand. Men att den komplicerade situationen sätter vår solidaritet på prov:
– Det är också här vår solidaritet är det viktigaste vapen vi har. Den lösning vi kan använda för att gå in i den konflikt som pågår i Ukraina. Vi vet att det är ett land som är mitt i en geopolitisk konflikt, där Ryssland har sina intressen, Europa sina. Vi vet att landetMathias Wåg. Foto: Emma Lundström håller på att slitas i två delar. Vi vet också att Maidanprotesten är legitim, liksom anti-Maidanrörelsen protest.
Vi måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt och vi måste förstå vad fascismen är, förklarar han. Att den är ett dubbelt hot mot vänstern. Ett fysiskt – den slår mot arbetarklassens strukturer och försöker dela den, Högra Sektorn jagade bort vänster-, fackförenings- och feministiska krafter från Maidan – och ett socialt:
– Det är alltid en kamp om hegemoni och vi kan inte låta dem ta över proteströrelserna.

Han påpekar att det är samma sak med anti-Maidanrörelsen och de separatistiska och federalistiska krafter som finns inom den. Också där finns det reaktionära krafter som försöker driva ut vänstern. Borotba är extremt sårbara nu, säger han, de kommer att pekas ut som måltavla. De kommer att drabbas av den hårdaste repressionen:
– Det är därför vår solidaritet måste skära rakt igenom de här uppdelningarna. Vi måste se de arbetarklass- och vänsterkrafter som står utanför den. Utan att släppa det utrymme som finns i de här protesterna. Vi ska inte låta oss drivas ut och krossas av fascister. Det kommer alltid att innebära att vi inte kan stå rena, att vi måste skita ner oss. Vi kommer att befinna oss i sammanhang där reaktionära krafter antingen angriper oss eller försöker liera sig med oss för att ta frågorna.

Det intressanta just nu, menar Mathias Wåg, är vad som kommer att hända när IMF-kraven kommer på Kievregimen och de blir tvungna att genomdriva en ännu hårdare nyliberal politik:
– När det blir uppenbart att även de anti-Maidanprotester som stödjer, eller har ett stöd av Ryssland, inser att det är samma nyliberala politik där. När det blir tydligt att fascistiska krafter lierat sig med en nyliberal politik. Det är då solidariteten kommer in. Det är då vi måste se de grupper som kämpar för vardagskraven, klasskraven, de explosiva. Det enda fascisterna kan ställa emot dem är splittringen som leder till ett inbördeskrig.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.