Postarbetare inte ens värda ett äpple?

postfrukt

Sedan ett tiotal år har de anställda på Posten (numera Postnord) fått frukt en gång i veckan, precis som på många andra arbetsplatser runt om i landet. Ett omtyckt tillskott i ett annars ganska magert och slitsamt arbetsliv. Från arbetsgivarhåll har man kunnat visa att man är mån om personalens hälsa och välbefinnande. Men nu är det slut med det. Postnord drar in på frukten som ett led i en sparkampanj.
Sedan avregleringen av posthanteringen i Sverige, och den snedvridna konkurrensen har det blivit svårare att upprätthålla en lönsamhet. Konkurrensen från internet har inte gjort det bättre. Till råga på allt kräver staten in miljardbelopp till statskassan.

– Vi är många som tycker att det är extremt snålt av Postens ledning. Vi brevbärare har under de senaste åren fått allt större distrikt att dela ut, många har mer än tusen hushåll att dela ut. En fördubbling sen slutet på 1990-talet. Numera är vi ofta ute och delar post i 4 timmar eller mer. Då är  det nästan nödvändigt att få i sig lite energi under turen. En banan eller ett äpple gör att man orkar en stund till.” säger Sven Jinton, brevbärare på Södermalm i Stockholm, och tillägger:
– Om inte avregleringen hade skett och Posten hade sluppit dessa hårda vinstkrav från ägaren hade vi haft råd med både frukt och mer anständiga arbetsvillkor.
Namninsamlingar pågår nu på många postkontor i landet, där man protesterar mot den indragna frukten. I uppropen står bland annat; ”Mycket av koncernens vinster på senare år är resultatet av att vi dragit ett tyngre lass. Att ni drar in frukten sänder ut signalen att vi inte är värda ens ett äpple. Vi ifrågasätter skarpt om den här typen av åtgärder kan rädda företagets ekonomi…”’
Marco Jamil Espvall

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.