Mörkret sveper in över hela Europa

Nationalismen och fascismen är på frammarsch i Europa. I nästan alla länder vinner högerpopulistiska rasistiska partier mandat i riksdagen, vilket i sin tur banar väg för deras ännu extremare svansar i form av riktiga nazister. Vi ser det i Sverige där Sverigedemokraterna växer, samtidigt som fascistiska våldsdåd blir allt vanligare och brutalare.
Fascisterna inspireras också av varandra och samarbetar internationellt. Flera medlemmar från det nazistiska Svenskarnas Parti har rest till Ukraina och knutit kontakter med Svoboda och Högra sektorn. En av nazisterna som knivhögg feminister i Malmö 8 mars, hade just kommit hem från Ukraina, eldad av det han upplevt där. Bli inte förvånade om vi snart också får se svenska nazister genomföra brandbombsattacker mot sina motståndare, inspirerade av den avskyvärda massakern i Odessa den 2 maj.

Ukraina håller på att slitas sönder i ett inbördeskrig, likt Jugoslavien för inte länge sedan. Grannar och broderfolk blir plötsligt dödsfiender. Det nationalistiska hatet späs på från externa högerkrafter: från Väst i form av EU, USA och nyliberalismen; och från Öst i form av Putins oligarkstyrda imperiebygge.
Hundra år sedan första världskriget började 1914, sveper åter igen mörkret in över Europa. Inte på länge har kampen för internationalism varit så viktig som nu.

PL

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.