Metallkongressen sa nej till vinster i välfärden

21 maj 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Gunnar Pettersson

Gunnar Pettersson

 

När fackförbundet IF Metall höll kongress i helgen röstade delegaterna oväntat emot ledningen på flera viktiga punkter, bland annat i frågan om vinster i välfärden. Metalledningen hade förespråkat en mjukare inställning till privata vårdföretag och ville tolerera ett visst vinstuttag i välfärden, precis som socialdemokraternas ledare Stefan Löfven, själv före detta förbundsordförande för Metall. Men kongressens delegater röstade istället för totalförbud mot vinster i välfärden med 158 röster mot 115.
– Att säga nej till vinster i välfärden var en tydlig markering från de förtroendevalda att man inte accepterar den socialdemokratiska ledningens ljumma linje i den här frågan, utan vill ha ett riktigt förbud, säger Gunnar Pettersson, metallarbetare från Volvo i Umeå, som deltog på kongressen i Stockholm.

IF Metalls kongress 2014 liknar således LO-kongressen 2012, då delegaterna också gick emot ledningen i just vinstfrågan.
– Nu finns det två väldigt tydliga signaler från både LO och Metall att man är emot vinster i välfärden. Det blir svårt för S-ledningen att ignorera detta inför valet, säger Gunnar Pettersson.
– Men det återstår att se om Socialdemokraterna kommer att våga sätta ner foten mot vinsterna, eller om man fortsätter att tassa försiktigt, säger han.

Det är ovanligt att ledningen förlorar på Metalls kongresser, som i vanliga fall ofta beskylls för att vara mer eller mindre riggade med ja-sägare. Gunnar Pettersson menar att denna kongress därför visar på att missnöjet mot vinsterna i välfärden är så stort att medlemmarna nu ryter ifrån ordentligt.
– Det tyder på att förbundsstyrelsen inte har tillräcklig förståelse för hur det ser ut på verkstadsgolven och vad folk där pratar om, säger han.
– Dessutom var hälften av alla delegater nya och många är unga. Det är en teori, jag säger inte att det är min, men vissa tror att det var därför de röstade emot ledningen, för att de ännu inte har lärt sig hur det är tänkt att gå till på kongresserna.

En annan fråga som Metallkongressen gick emot ledningen i, rörde den så kallade arbetsflexibiliteten. Som det ser ut idag har arbetsgivaren möjlighet att tvinga arbetarna till övertidsarbete, vilket kongressen vill få ett stopp på.
– Det är en väldigt besvärlig situation för många, som innebär att man blir i princip livegen, säger Gunnar Pettersson.
Kongressen röstade också mot ledningen i frågan om att försvara turordningsregeln vid uppsägningar.

Men i en viktig fråga segrade förbundsstyrelsen; den som har kallats för ”Pandoras ask” och som innebär att ledningen kan vara beredd att förhandla med arbetsgivarna om försämringar i LAS och en ökning av bemanningsföretag istället för riktiga anställningar.
– Det var en viktig fråga och det blev en tuff debatt som förbundsstyrelsen vann. Det kan komma att medföra stora bekymmer för arbetarna, säger Gunnar Pettersson.

Kongressen beslutade också att Metall från och med nu ska börja kalla sig för ett feministiskt fackförbund, efter en motion från Hans Andersson från Umeå.
”Om sossarna kan säga att de är feminister, varför skulle inte vi kunna det?” sa Emilia Töyrä från Malmfälten när hon talade bifallande för motionen: ”Det är faktiskt lite svårt att komma på förtroendevaldsutbildningar och prata feminism. Inte ens jämställdhet kan vara enkelt att prata om.”

Flera av delegaterna kom också överrens om att de skulle donera sina kongressarvoden till det fackliga arbetet i Bangladesh. IF Metall är sedan tidigare involverat i ett projekt för att stödja fackliga organisationer i landet, bland annat genom utbildning av fackliga aktivister där.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.