Männen i USA måste våga säga ifrån

09 maj 2014

Förstasidan, Kultur

Stopp.

Vad har USA:s president, Barack Obama, och vicepresident, Joe Biden, gemensamt med skådespelarna Daniel Craig, Benicio Del Toro, Steve Carell, Seth Meyers och Dulé Hill, förutom att de alla är män? Jo, att de är med i en ny Youtubefilm från Vita huset. 60 sekunders bra prat med lite för sliskig musik till. En film som ”varje man måste se”. Mot sexuella övergrepp.
Filmen understryker den avgörande roll män spelar i att motverka sexuellt våld och är en del av Vita husets nya riktlinjer för att bekämpa sexuella övergrepp på universiteten. Budskapet är enkelt: om kvinnan inte samtycker, eller inte kan samtycka, så handlar det om ett brott och den som bevittnar det ska hjälpa kvinnan, stå upp för henne, inte lägga skulden på henne. Det ska vara slut med att lägga skulden på offret. Och män måste bli medvetna om sin roll. Aktivera sig. Inte överlåta allt åt kvinnorna. Inte låtsas som att det bara är en så kallad ”kvinnofråga”. De måste våga säga ifrån, höja sina röster. Så som kvinnorna har blivit tillsagda att göra under så lång tid nu. Så att vi alla blir en ”del av lösningen”, helt enkelt.

Kampanjen som filmen är en del av heter ”1 is 2 many”, vilket syftar på att ett övergrepp är ett för mycket. Tidigare har det gjorts en liten film om våld i relationer. Men kampanjen har, hittills, inte lyft det faktum att även män kan råka ut för sexuellt våld. Och att det är lika viktigt då att andra män ser, säger ifrån, och hjälper, som när det rör sig om kvinnor.
Oavsett så har de två filmsnuttarna klassats som ett oerhört viktigt steg för USA. Förhoppningen är att de sexuella övergreppen ska minska när männen inser att det börjar med dem, var och en av dem, med deras förhållningssätt. Att ansvaret inte går att lämna bort eller blunda inför.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.