Jag tror inte på det Europa ni tror på

15 maj 2014

Förstasidan, Krönika

Först var det Moderaternas affisch. Till EU-parlamentsvalet alltså. Den gick mig på nerverna. Rejält. Anna Maria Corazza BildtsEmma Lundström. Foto: Jonatan Johansson hysteriska leende och texten: ”Jag tror på Europa.” Jaha. Du tror på Europa. Kul för dig.
Mer än lovligt otydligt. Egentligen helt utan substans. En meningslös mening. Vilket Europa?
Om jag ska ta det bokstavligt så måste det väl betyda att hon tror på det Europa vi har nu. I så fall skulle meningen kunna byggas ut en smula för att förtydliga för dem som eventuellt skulle kunna missförstå vilket Europa Maria Corazza Bildt tror på. Då skulle den till exempel kunna se ut så här: Jag tror på Europa, där inkomstskillnaderna ökar drastiskt.
Eller så här: Jag tror på Europa, där fattigdomen ökar markant.
Eller varför inte så här: Jag tror på Europa, där fascismen är på frammarsch och nationalistiska garden patrullerar gatorna i vissa länder.
Om Anna Maria Corazza Bildt av någon anledning inte är nöjd med de förslagen har jag faktiskt ännu fler tips på förtydliganden. Hon skulle bland annat kunna skriva så här: Jag tror på Europa som ett fort där döda kroppar flyter i havet utanför murarna.
Eller: Jag tror på Europa, där det grekiska folket bestraffas för den ekonomiska krisen och går sönder. Eller: Jag tror på Europa, där romerna fortsätter att jagas och diskrimineras som om historien inte lärt oss någonting.
Eller: Jag tror på Europa, där kvinnors kroppar fortfarande används som varor.
Om hon vill göra det enkelt för sig kunde kanske den bästa utbroderingen vara: Jag tror på Europa, där alla inte är lika mycket värda.
Den som tror på Europa måste ju tala om vad det är den tror på i det som är Europa.

Tänkte jag. Och gick ned i tunnelbanan. Och ville gå upp igen. För därnere stod Jimmie Åkesson och log så där överseende som han gärna gör från Sverigedemokraternas affischer till nämnda val, och orden som hörde till leendet sände kalla kårar genom kroppen och fick mig att vilja skrika rakt ut och förbanna: ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator.”
Jaså. Det är det. Och hur tänker ni då?
Tänker ni möjligen att vi genom att ställa krav i EU-parlamentet ska se till så att romerna, för det är dem ni menar, en gång för alla slipper ifrån den verklighet som det innebär att vara den mest utsatta minoriteten i Europa? Var det möjligen så ni tänkte? Att vi måste kräva verklig politisk handling, i till exempel Rumänien, så att det institutionaliserade förtrycket upphör för gott. Ska vi ställa krav på alla EU-länder där romerna förföljs på olika sätt, även Sverige? Menar ni att vi ska sluta låta de styrande lägga över ansvaret för fattigdomen i Europa på frivilligorganisationer och kräva fungerande trygghetssystem, alltså en fungerande socialpolitik, i hela unionen? För det vore jättebra om vi gjorde det. Helt jäkla fantastiskt faktiskt.
Eller vänta. Menar ni kanske att vi ska stänga gränserna för romer, som vi gjorde mellan 1914 och 1954? Att vi ska begära att alla lämnar landet inom loppet av några dagar och sedan avrätta dem som eventuellt är kvar, som vi gjorde för några hundra år sedan, är det så ni tänker? Är det den typen av Sverige ni vill ha?
Då kan jag tala om för er att ni har passerat ert bästföredatum med ett rejält antal år, ungefär sjuttiofyra, och att det kommer att synas på era valaffischer. Det kommer snart att sitta en liten prydlig mustach på Jimmie Åkessons överläpp, ritad med svart tusch.
Bli inte chockade. Yttrandefriheten gäller alla.

Emma Lundström

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.