Framgångar för den radikala vänstern i Belgien

liege_LCR2
Det var inte bara
val till Europaparlamentet den 25 maj, utan också val till det federala parlamentet och till de tre regionala parlamenten i Flandern, Bryssel och Vallonien.
På riksnivå i Belgien är det de flamländska nationalisterna i NV-A som sopar golvet med alla andra partier i Flandern och ensamt tar hem 31,9 procent av rösterna. Till glädje för många har NV-A:s framgång skett på bekostnad av extremisterna i Vlaams Belang som förlorar mer än halva sin väljarkår i Flandern, och slutar på 5,9 procent. Frågan är om det är dödsstöten för det främlingsfientliga partiet eller om det likt Nationalfronten i Frankrike kan komma tillbaka om NV-A sviker sina väljare som väntar sig en separatistisk politik för ett självständigt Flandern.
Nu väntar säkert en ny regeringskris i landet. I Vallonien är det fortfarande socialistpartiet som är störst. Men en regering med PS och NV-A ingående är nog i det närmaste otänkbart, även om ”omöjligt” är ett okänt ord i belgiska parlamentet.

För den radikala vänstern var valet en stor framgång trots de mörka moln som seglat upp på grund av de flamländska nationalisternas framgångar.
I vissa valkretsar kan man tala om ett verkligt genombrott för valkoalitionen PTB-Go. Go – står för ”öppen vänster”. Där ingår LCR som är den belgiska sektionen av Fjärde Internationalen (systerparti till Socialistiska Partiet) och det lilla belgiska kommunistpartiet som var bland de första partierna i Europa som bröt med Moskva. De största framgångarna gjordes i industriorterna runt miljonstaden Liège. I stålorten Herstal fick PTB-Go 21 procent av rösterna och i Seraing 17 procent. I Liège nåddes inte mindre än 10,9 procent vilket svarar mot cirka 30 000 röster. I hela Vallonien fick koalitionen 5,5 procent vilket svarar mot fler än 100 000 röster vilket ger 2 platser i det Vallonska parlamentet.

Till det federala parlamentet är givetvis resultatet inte lika spektakulärt. Men med 1,8 procent i den fransktalande delen och lika mycket i Flandern kommer PTB-Go ändå in i parlamentet och tar två platser. Däremot kommer inte PTB-Go att representeras i Europaparlamentet eftersom alla platser tas upp av de stora partierna. Själv kunde jag som utlänning här i Belgien endast rösta i Europavalet. På PTB-Go:s lista kryssade jag för LCR:s kandidat Céline Caudron. Sammanlagt fick hon 4 314 personröster, vilket måste ses som ett mycket gott resultat.
Benny Åsman

, ,

About Benny Åsman

Gammal utopist som tror en bättre värld är möjlig.

View all posts by Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.