Fascistisk terror skakar Ukraina

08 maj 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Facister i Odessa 2 maj 2014

Fascister i Odessa 2 maj 2014

 

Den andra maj blev en av de blodigaste dagarna i Ukraina sedan den nya högerregimen tog makten i Kiev i februari. Över 40 oppositionella mördades i den sydukrainska staden Odessa när tusentals ukrainska nationalister och nazister tände eld på Fackföreningarnas hus, där den regimkritiska oppositionen sedan flera månader har haft sin bas. Många av de mördade blev ihjälslagna eller skjutna av fascistmobben när de försökte ta sig ut ur den brinnande byggnaden.
Bland de döda finns medlemmar i det ukrainska socialistpartiet Borotba och Kommunistpartiet, men majoriteten var inte partipolitiskt knutna. Många var äldre kvinnor som hade svårt att fly från röken och elden. Kievregimens propaganda målade först upp att samtliga i byggnaden ska ha varit ”ryssar” eller ”agenter från Transnistrien”, och även om många i oppositionen kan beskrivas som ryska nationalister, så är det långt ifrån alla som är det. Många är inte ens ”separatister” utan snarare federalister som vill se ökat lokalt självstyre, och allt tyder på att de dödade i Fackföreningarnas hus var ukrainska medborgare och Odessabor.

Innan högerextremisterna tände eld på Fackföreningarnas hus, hade det förekommit sammandrabbningar på gatorna i Odessa mellan ukrainska nationalister och vad som beskrivs som ryska nationalister. Det skedde i samband med en fotbollsmatch, då tusentals högerextrema tågade i en ”Marsch för Ukrainas enighet” på stadens gator under den blågula nationalstatsflaggan. Utöver de vanliga fotbollsfansen och huliganerna hade busslaster med uniformerade och tungt beväpnade nazister från Högra sektorn kommit till staden för att delta i marschen.
Den ukrainsknationalistiska marschen angreps plötsligt av en mindre grupp så kallade ”pro-ryska” maskerade demonstranter, också tungt beväpnade. Otaliga videofilmer och fotografier från händelsen visar att flera av de ”pro-ryska” milismännen samarbetade med polisen och dessutom att polisen och ”proryssarna” hade samma röda armband av plast eller tejp, vilket gör att man inte kan utesluta att de var polisprovokatörer.

Den ukrainska nationalistmarschen fortsätter därefter till Kulikovo Pole-torget där Fackföreningarnas hus ligger och den regimkritiska oppositionen sedan flera månader haft ett tältläger. De fascistiska stormtrupperna kastar sig över lägret med bland annat molotovcocktails och folk flyr hals över huvud in i Fackföreningarnas hus och barrikaderar sig. Fascisterna sätter då eld på byggnaden och massakern är ett faktum.
Polisen lyser här med sin frånvaro, och när de väl kommer till plats gör de inget för att ingripa. Det riktigt bisarra är att överlevarna från massakern är de som senare grips av polisen, anklagade som anstiftare till våldet. På söndagen den 4 maj stormade tusentals vanliga Odessabor polishuset och lyckades frita ett 60-tal av de fångade oppositionella.

Dagen innan massakern var första maj, arbetarklassens internationella högtidsdag, och socialistpartiet Borotba hade trotsat högerregimens demonstrationsförbud i Odessa genom att hålla en stor förstamajdemonstration med röda fanor. Det är därför inte ologiskt att betrakta fascistattacken dagen efter mot Borotba och andra oppositionella, som ett direkt svar från högern på detta “förbjudna” förstamajfirande i Odessa. Odessa är en av de städer i Ukraina där Borotba är relativt stora och den enda staden där partiet har en invald representant i lokalfullmäktige: Aleksej Albu. Han befann sig också i Fackföreningarnas hus när det angreps, men lyckades ta sig ut ur den brinnande byggnaden.
Fascistattacken mot oppositionen i Odessa sammanföll också med Kievregimens intensifiering av den militära ”anti-terroristkampanjen” mot folkupproret i östra Ukraina. Till skillnad från i östra Ukraina har det också varit relativt lugnt i Odessa fram tills nu, och inget tyder på att det skulle finnas ryska soldater där, till skillnad från den klara misstanken om rysk inblandning i upproret i öst.

”Massakern i Odessa organiserades av juntan i Kiev för att skrämma befolkningen som är missnöjd med den nya regimen, och för att undanröja aktiva kämpar mot den nya regimen. Beviset för detta är det faktum att medlemmarna från yttersta högern samlades och var så välutrustade. Dessutom bevisas det av polisens passivitet och det faktum att ultrahögerns angrepp i Odessa samordnades med ’antiterroristoperationen’ i Slavjansk”, skriver Borotba i ett uttalande från den 3 maj, och fortsätter:
”Juntan i Kiev har öppet slagit in på en väg av våld och blodbad mot sina politiska motståndare. Och verktyget i detta brutala våld är de nynazistiska stormtrupperna, som agerar i nära samarbete med den hemliga polisen som är välbeväpnad och finansieras av oligarkin. Massakern i Odessa avslöjar att nationalisternas och oligarkernas regim i Kiev snabbt håller på att växa över i en öppen terroristisk diktatur av fascistisk sort.”

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.