Fångarna i frihetens hemland

30 maj 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Bokrecension: De fria
av Willy Vlautin
Bakhåll förlag 2014

Den amerikanske rockmusikern Willy Vlautin, sångare i bandet Richmond Fontaine, är också författare och har skrivit flera romaner om livet för vanliga människor på botten av det amerikanska klassamhället. Böcker som Motellivet (2006) och Norrut (2008) har blivit kritikerrosade i hemlandet, där han har beskrivits som en modern John Steinbeck.
Förlaget Bakhåll ger ut Willy Vlautins böcker på svenska, varav den senaste heter De fria och kom nu i sommar. Titeln anknyter till den amerikanska nationalsången och raden ”home of the free”, där USA beskrivs som frihetens hemland.

I romanen får vi lära känna flera av dessa så kallade fria människor, som i själva verket är fångar i ett socialt och ekonomiskt system där de måste kämpa för att få vardagen att gå ihop. Här är sjuksköterskan Pauline, som utöver sitt slitsamma jobb med patienterna på sjukhuset, också tvingas ta hand om sin sura gamla alkoholiserade pappa. Dessutom tar hon på sig att försöka rädda flickan Jo från hennes drogberoende och minst sagt dåliga umgängeskrets.
Här finns också den amerikanske soldaten Leroy, som kommer hem svårt skadad från Irak. Efter ett misslyckat självmordsförsök blir han ännu värre däran och ligger helt förlamad och med fruktansvärd smärta, men börjar istället att drömma sig bort. Bredvid hans säng sitter hans mamma och unga fästmö, som mamman till sist lyckas övertala att hon måste lämna Leroy och söka sig en ny frisk man.

Vi får också lära känna den dubbelarbetande Freddie, som sliter ut sig genom att tvingas ta två heltidsjobb, både som skötare på ett gruppboende och som butiksarbetare, men ändå har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Efter en skilsmässa vill han inget hellre än att träffa sina barn igen och försöka göra något gott för dem.
Utan tvekan är det en gripande skildringar av dessa olika människoöden, genom vilka Willy Vlautin vill ge oss en inblick i hur vardagen kan se ut för miljoner vanliga amerikanska arbetare. Men samtidigt känns bokens karaktärer lite för goda och självuppoffrande för att de ska bli riktigt intressanta.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.