En folkrörelse tar form

IMG_3492

Överallt där Sverigedemokraterna försökt sprida sitt hatbudskap har det spontant dykt upp människor som visar sin avsky. En ny folkrörelse håller på att ta form: ”vänd ryggen mot rasism”-rörelsen.
Den förda nyliberala politiken har banat vägen för de bruna i praktiskt taget hela Europa. I Sverige väcktes det antirasistiska medvetandet hos många i samband med Kärrtorp och Malmö. Sen var det brandmännen mot rasism som ledde till en genuin folklig proteströrelse mot SD. När Skolverkets jurister strax därefter gick ut och sa att rektorer inte får stoppa rasister och nazister i skolorna passerades en gräns. Pressen från en växande folklig antirasistisk opinion fick Socialdemokraternas Löfven att gå ut och kräva att lagen skulle ändras. Ett par dagar senare lovade Björklund att man skulle städa i Skolverket.

Dagen före EU-valet begav jag mig till Norrmalmstorg, mitt i Stockholm. På tunnelbanan såg jag en enkel men kärnfull affisch som satt där reklamen brukar sitta: DET ÄR DAGS ATT STOPPA DEN ORGANISERADE RASISMEN PÅ VÅRA GATOR. Hade tidigare läst att Dror Feiler, kandidat till EU-valet för Vänsterpartiet, skulle spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på sin saxofon. Finurlig idé. På vägen dit, vid Kungsträdgården, fanns det mängder av utposterade polispiketbussar. Väl framme hörde jag mig själv säga: jävlar i min lilla låda! Tusentals människor hade redan hunnit komma till Norrmalmstorg för den spontana folkliga manifestation klockan 18.00, som sammankallats via sociala medier. Det fanns massor med poliser runt torget. Jag möttes här av det senaste sättet att protestera: att vända ryggen till den man vill protestera mot. Tusentals antirasister stod med vända ryggar mot Åkessons lilla kvadrat där han snart skulle försöka valtala till åhörare som inte fanns. Det visslades och buades på ett sätt som jag aldrig tidigare hört. Han överröstades helt av protesterna. Det var så mycket folk så jag ställde mig på en sockel för att få överblick och såg precis när polisen förde bort Dror som jag kommit för att höra. Fick senare veta att polisen anklagade Dror för ”uppvigling”!

Motdemonstranterna blev arga, trots att majoriteten inte såg när den folklige konstnären föstes bort. På torget buades det oavbrutet, med ryggen mot Jimmie Åkesson. Folkmassan sträckte samtidigt upp sina långfingrar i luften och skanderade ”Inga rasister på våra gator”. Folk fortsatte att strömma mot torget. Plötsligt, som på kommando, formerade sig polisens piketbussar och blockerade torget.
Avspärrningen var ett faktum och de antirasistiska motdemonstranternas rätt till yttrandefrihet gick upp i rök. På så sätt skapade polisen två protester i en, innanför och utanför torget. Allt gick lugnt till, folk buade och visslade allt vad de orkade. Utanför polisavspärrningen hörde man att det blåstes i vuvuzelor och visselpipor. Sedan började poliser parvis gå rakt in i folkmassan och plocka bort motdemonstranter. Folk blev arga men behöll lugnet. Runt omkring cirkulerade en skara på cirka tjugo sommarklädda civilpoliser som också förde bort folk. Demonstranterna blev oroliga men fortsatte med protesterna. Polisen formerade sig igen och började knuffa folk mot torgets mitt medan kravallpolisen var fullt sysselsatt med att hindra andra demonstranter från att närma sig torget. Hela tiden såg jag hur polisen bar bort både yngre och äldre. Polismän och poliskvinnor plockade folk på måfå. De civila gorillorna gick omkring och spände ögonen i alla, de väntade bara på den minsta lilla anledning att plocka bort en.
Stämningen blev obehaglig och spred sig. Några personer tuppade av i trängseln. Det var tydligt att polisen agerade provokativt och aggressivt, även om folk bara stod och visslade. Släpade man bort demonstranter så att bara vänsterkärnan skulle vara kvar? Omöjlig uppgift eftersom vi var så många. Vad var värst? Den lilla skara rasister kring Åkesson eller polisen som hindrade oss att uttrycka vår avsky mot rasism? Det var ett under att tillställningen inte spårade ur.
Sedan, när allt var över, omringade polisen alla som var på torget så att ingen kunde gå därifrån. Till slut tog polisen bort en av piketbussarna och demonstranterna på andra sidan torget strömmade in mot oss andra på torget. Det blev en jublande antirasistisk förening. En massa unga människor började dansa till antirasistiska kampsånger. ”Vända ryggen”-rörelsen hade sagt sitt.
Alex Fuentes

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.