Demokratiska röster förbjuds i Egypten

01 maj 2014

Förstasidan, Kultur

Follow your dreams. Cancelled. Banksy.

Kommer ni ihåg hur vi våren 2011 lyssnade till nyheter från ett Egypten där revolutionsyran var som en okuvlig våg av styrka och glädje? Minns ni Sjätte april-rörelsen? Ungdomsrörelsen som startade våren 2008 till stöd för arbetarna i industristaden El-Mahalla El-Kubra – namnet på rörelsen kommer sig av att arbetarna planerade att gå ut i strejk just den dagen – och som kom att intimt förknippas med den egyptiska revolutionen, med den våg av röster som krävde förändring, med störtandet av Hosni Mubarak.
Nu har en domstol i Egypten beslutat att helt förbjuda Sjätte april-rörelsens verksamhet. Det säger något väldigt tydligt om i vilket tillstånd landet befinner sig. Förbudet är som den mycket fadda grädden på moset i regimens alltmer öppna och oförblommerade förtryck av aktivister och oppositionella.Shabab 6 april.

För att rättfärdiga det absurda i att statsapparaten – genom rättsväsendet – förbjuder demokratiska grupper, anklagas Sjätte april-rörelsen för spionage, och för att förtala landet. Det är bisarrt. Allt rörelsen har krävt sedan den bildades, är demokratiska reformer. Beslutet ska vara baserat på uttalanden som medlemmar i rörelsen gjort under en sändning i en privat tv-kanal. De påstås ha konspirerat mot staten, och anklagas även för att ha tagit emot pengar från källor utanför landet, vilket de hela tiden förnekat.

Förra sommaren stöttade Sjätte april-rörelsen armén i störtandet av Muhammad Mursi. Rörelsen ansåg att Mursi inte hade genomfört någon verklig politisk förändring. Men stödet till armén slocknade i takt med att alltfler aktivister och meningsmotståndare greps och fängslades. Bland annat Sjätte april-rörelsens grundare, Ahmed Maher och Mohamed Adel. Båda riskerar fängelse för att ha anordnat protester utan godkännande från inrikesdepartementet.

I samband med domen skrev Sjätte april-rörelsen ett uttalande på sin Facebooksida. Där understryker de att alla deras aktiviteter handlar om att uttrycka åsikter på ett fredligt sätt.
Samtidigt skriver de att huvudmålet för rörelsen är att motsätta sig varje handling från regimens sida som kan leda till att staten saboteras: ”Sjätte april-rörelsen är en vital del av den här generationens dröm och röst. Vi kommer att fortsätta, och vi kommer att genomföra våra aktiviteter, uttrycka våra åsikter och göra våra röster hörda som vi behagar.”

Lördagen innan domstolsbeslutet hade medlemmar ur Sjätte april-rörelsen deltagit i en marsch med presidentpalatset som slutdestination. En demonstration mot lagen som gör protester i princip omöjliga, och med krav på frihet för Sjätte april-rörelsens fängslade medlemmar, och för de tusentals anhängare av det terroriststämplade Muslimska brödraskapet som sitter fängslade sedan i juli förra året.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

En massaker utfärdad av det egyptiska rättsväsendet

Nawal El Saadawis skugga

Egypten: “Revolutionens motståndare har makten”

Och i Egypten grips revolutionärerna

Direkt från Kairo

Och i Egypten är kulturdepartementet ockuperat

Mostafa Mohie om läget i Egypten: “Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting”

Egypten: Salafister hetsar mot strejkande arbetare

Protester! Protester! Protester!

“Revolutionen är ett pågående tillstånd”

Strejk pågår!

Kreativ hjärna i revolutionens tjänst

De talar om uppror

Kvinnor i samtal

De bröt rädslans barriärer

Tills drömmen går i uppfyllelse

Egyptisk revolutionär får pris

Premiärvisning av Zero Silence

Tahrirandan fotograferad

En andra revolution i Egypten

”Regimen existerar fortfarande, den har fortfarande makten”

“Många har försökt stjäla vår revolution”

Nawal El Saadawi på besök i Sverige: ”Priset för en revolution är väldigt högt”

Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

Bortanför Tahrir

“Vi vill ha en ledning som vi litar på”

WELCOME TO EGYPT! Welcome to our revolution!

Kvinnorna i Kairo firar 8 mars

När vi är detsamma som ni

Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.