Är Borotba stalinistiskt?

Från vissa håll påstås att det ukrainska socialistpartiet Borotba skulle vara stalinistiskt. Det är inte sant. I själva verket är Borotba heterogent i ideologiskt avseende och partipolitiskt en koalition som försöker samla olika vänsterströmningar under ett gemensamt tak. För att citera Johan Ehrenberg i ETC (7/5): ”Borotba [är] ett vänsterparti i Ukraina som består av en sammanslutning av både anarkistiska, trotskistiska och stalinistiska små rörelser. Partiet är snabbt växande men samtidigt hotat och arbetar underjordiskt i de delar där Högra sektorn är stark”.
Detta förhållande illustreras av denna bild, där aktivister från Borotba poserar med en banderoll med bland annat en bild på Trotskij. När blev Trotskij stalinist?

På banderollen hyllas ”Röda arméns dag”, till minne av dess grundande 23 februari. Datumet firas fortfarande i Ryssland, men Putin har döpt om högtidsdagen till ”Det ryska fosterlandets försvarares dag”. Att Borotba demonstrativt fortsätter att fira datumet som “Röda arméns dag” kan därför också ses som kritik mot Putin och hans ryska nationalism.
Detta blir ännu tydligare när man ser vilka personerna på bilden är. Från vänster: Nikolaj Sjtjors, Vasilij Bosjenko, Leo Trotskij, Kliment Vorosjilov, Aleksander Parchomenko och Vladimir Antonov-Ovsejenko. Samtliga var ledande gestalter i Röda armén under inbördeskriget, och samtliga var dessutom födda i Ukraina.
Borotba vill därmed visa att Röda armén inte enbart var rysk utan också ukrainsk, att Röda armén är deras att hylla, inte Putins.

Och så ytterligare en reflektion: Vad är egentligen de som hela tiden talar om att Borotba skulle vara ”stalinister” ute efter? De menar väl ändå inte att den etiketten skulle berättiga sådant som massakern i Odessa? Att det skulle vara okej att ha ihjäl stalinister?

Martin Fahlgren

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.