Om en fullt rimlig begäran

09 maj 2014

Förstasidan, Kultur

Sjukhussäng. Illustration: Emma Lundström

Ja, det är faktiskt den första april och den 70-årige mannen ligger på operationsbordet. För att inte chikanera ansvariga säger vi inte på vilket sjukhus och inte heller på vilken avdelning. Och vi kan kalla mannen för Bertil eftersom han förstås helst vill vara anonym med tanke på framtida ingrepp. Han är ju ett mycket pinsamt vittne och man vet ju hur det kan gå med sådana. Bertil inser förstås att tanken är absurd men kan ändå inte riktigt frigöra sig från den. Ett misstag sker ju så lätt. Vilket vi återkommer till.

Bertil ska få en pacemaker inopererad. Han är nu nyduschad och rakad på bröstet. En shunt har satts in för nedsövningen som just ska påbörjas – när Bertil får en plötslig ingivelse. Det vore faktiskt intressant att få se hur den där pacemakern ser ut, den lär han ju inte få möjlighet att studera vid något senare tillfälle.
Operationspersonalen ser detta som en fullt rimlig begäran och avvaktar under det att läkaren går för att hämta apparaten. En fridfull väntan infinner sig. Man väntar…och väntar. Hm, hur lång tid kan det egentligen ta att hämta en pacemaker? Har det kanske hänt någon olycka?
Till slut återvänder dock läkaren. Tomhänt. Med lätt rodnande kinder meddelas att det faktiskt inte går att hitta någon pacemaker. Inte på hela ön finns någon sådan att uppbringa.

För 70-åringen är det nu bara att återuppstå från operationsbordet med en stilla undran om detta kanske ändå inte var ett väl brutalt aprilskämt. Men man hade helt enkelt inte tänkt på vad som skulle opereras in.
Bertil lyckönskar sig till sin önskan att få se apparaten men han kan inte låta bli att grubbla på vad som hänt om man påbörjat operationen. Hade man i brist på annat opererat in en liten mobiltelefon med metronom eller kanske återanvänt en apparat från någon skröplig patient i tvingande behov av snabba cash till de efterlevande?

Lars Lundström
Illustration: Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.