Terroristattack mot Ship to Gaza

Gaza ark

Natten till i tisdags utsattes skeppet Gazas ark för ett terroristattentat där det låg i Gaza citys hamn. Innan båten sprängdes hade nattvakten ombord på skeppet fått ta emot ett bombhot genom ett anonymt telefonsamtal som uppmanade honom att lämna båten, vilket han gjorde, uppger organisationen Ship to Gaza. När ingenting hände gick nattvakten tillbaka till båten för att kontrollera den, men då small bomben av.
Vakten blev inte skadad i explosionen men fördes till sjukhus för observation och mår nu bra. Båten har delvis sjunkit men ligger i grunt vatten vid hamnen, berättar Ship to Gazas talesperson Dror Feiler för Internationalen.

Kan du säga vilka du tror ligger bakom detta?
– Vi vet förstås inte vilka som har gjort det här, men om vi ska spekulera så tyder tillvägagångssättet på att det var israelisk militär. Bomben var placerad under båten under vattnet, vilket inte vem som helst kan göra. För mig finns det ganska lite tvivel om vilka som ligger bakom detta, säger Dror Feiler.
Ett annat alternativ kunde vara att det palestinska styrande partiet Hamas skulle ligga bakom, men Dror Feiler tror inte på det.
– Ifall de ville stoppa oss skulle Hamas lätt kunna göra det administrativt, säger han.

Vad ska ni göra nu?
– Det viktigaste nu är att göra det klart och tydligt att vi inte låter oss skrämmas utan tänker fortsätta arbetet för att bryta Israels illegala blockad mot Gaza. Det här ger oss bara momentum att fortsätta, eftersom det tydliggör hur viktigt vårt arbete är. De kan sänka en båt, men de kan inte sänka en folkrörelse, säger Dror Feiler.
– Det sätt som de israeliska myndigheterna behandlar palestinierna i Gaza på är inhumant. Ingen tjänar på detta, inte heller Israels befolkning. Det ökar bara hatet mellan folken, säger han.
– Vi vill arbeta för enighet mellan muslimer och judar, mellan liberaler och socialister för att stoppa den här illegala blockaden som till och med EU-parlamentet har fördömt, säger Dror Feiler.

Gazas ark 2014 skiljer sig från de tidigare Ship to Gaza genom att skeppet ska avgå från Gaza med exportvaror, istället för till Gaza med varor, som de tre tidigare expeditionerna gjorde 2010, 2011, 2012.
Samtliga expeditioner saboterades eller stoppades våldsamt av israelisk militär innan de nådde fram till Gaza med förnödenheterna.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.