Spanien: ”Välfärdsstat istället för fascisternas nödhjälp”

Samtidigt som utlandsfödda flydde från sin egen stadsdel, stod deras infödda grannar i kö för att ta emot matpaket som delades ut av högerextremister, som lyckades slå in en kil mellan fattiga och fattiga.

Lördagen 29 mars delade högerpopulister ut ett ton mat i det invandrartäta området Orriols i Valencia i Spanien. Gruppen bakom utdelningen var ”Hogar Social Patriota”, ungefär ”social-patriotiskt center”, en hjälporganisation som drivs av det högerextrema partiet España 2000.
Hela utdelningen var över på en timme. Pressen rapporterade okritiskt att det var en lugn tillställning ”under en stor spansk flagga”, och visste också att berätta att ”bandet Braveheart stod för musiken”. Ordförande och partigrundare José Luis Romero var där.
Likt sina grekiska meningsfränder i det nynazistiska Gyllene Gryning delar España 2000 ut nödhjälp till fattiga. Om de kan styrka att de är spanjorer och arbetslösa.
España 2000 lyckades alltså splittra ett område med 30 procent invandrare. 400 till 500 behövande köade med sina ID-kort, några sedan klockan fem på morgonen. De köande var naturligtvis positiva till initiativet. Dels för att de behöver hjälpen, men också därför att de har anammat högerns retorik om att ”all hjälp går till utlänningarna”, ett påstående som mötte bifall från kön.
Mari Carmen som bott i Orriol hela sitt liv, kommenterade det faktum att utlandsfödda behövande lämnades utanför med: ”Vad ska jag göra? Det är tomt i skafferiet hemma” och skakade resignerat på huvudet.
España 2000s ordförande hävdade att ”matutdelningen inte är främlingsfientlig eller rasistisk: som ni kan se finns det många i kön som är zigenare”. Och så slog man in en kil mellan fattiga och fattiga.

Den enligt pressen ”lugna tillställningen”, oroade ändå den muslimska delen av befolkningen.
Många invånare av utländsk härkomst lämnade området och moskén hölls stängd. Centro Cultural Islámico, Islamska Kulturcentret, ställde in sin undervisning i spanska och arabiska.
Kulturcentrets ordförande Amparo Sánchez Rosell berättade att Islamska Kulturcentret i många år arbetat med insamling och delat ut matvaror till behövande – oavsett härkomst. Hon såg det som en nödvändig reträtt att evakuera områdets utländska befolkning under dagen och ställa in centrets verksamhet. ”Människors säkerhet måste komma först”, menade hon.

61097_544613405593259_761405577_nDavid Izquierdo, 20-årig universitetsstuderande och antirasistisk aktivist, medlem av Antikapitalistisk Vänster (Fjärde internationalens spanska sektion) i Murcia berättar för Internationalen:
”I skuggan av den ekonomiska krisen och en allt svagare vänster och fackföreningsrörelse, försöker extremhögern fylla tomrummet. Den kräver en återgång till välfärdsstaten – för spanjorer, och pekar ut invandrare som problem. Vi kan inte, som vissa antirasistiska grupper gör, stanna vid att konfrontera rasisterna där de dyker upp. Extremhögern har blivit mer och mer ”politisk” och det krävs att vi formulerar en politik som visar att problemet inte är de som reser i bräcklig farkost med livet som insats utan de som flyger med privatplan. En politik som tar avstånd från allt som etablerade politiker står för oavsett om de är höger eller sossevänster. Vi måste verka för att fackföreningarna organiserar alla som går upp tidigt för att jobba i lantbruket eller står i kö för att få mat eller arbete oavsett om de är spanjorer eller inte”.

Rodolfo García, Spanien

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.