Regeringens vårbudget – politisk abdikation

9798987695_0e84a8d1d0_o

Bättre och bättre dag för dag, bara vi får fortsätta att styra Sverige – det var lite av andemeningen i budskapet när finansminister Anders Borg nu i veckan presenterade Alliansens vårbudget. Borg menade att vi nu i Europa går mot ekonomiskt ljusare tider, vilket kommer att stärka tillväxttakten i svensk ekonomi som i år beräknas bli 2,7 procent och nästa år hela 3,5 procent. Men tillväxten är bara abstrakta siffror utan självklar och direkt påverkan på gemene hens vardag. Viktigare i det sammanhanget är att regeringen förutspår att arbetslösheten de närmaste åren kommer att ligga kvar på höga nivåer och Borgs prognos om att den trots allt om fyra år kommer att gå ner till 6 procent verkar mest vara fromma förhoppningar i det blå.
Det hela är en avspegling av att regeringen abdikerat från att vidta reella åtgärder mot arbetslösheten mer än på marginalen. I ett längre perspektiv handlar det om en inriktning där man i denna fråga, liksom exempelvis även när det gäller tillgången på bostäder, primärt ser det som en sak som ”marknaden” är satt att ombesörja. Enligt det nyliberala credot blir då enbart politiken en marknadens korrigeringsmekanism.

Annars var det inte mycket av sensationer i budgeten. Det mesta har regeringen aviserat portionsvis under de senaste månaderna, i syfte att få maximal medial uppmärksamhet. De föreslagna förbättringarna stannar vid fem miljarder, inte mycket om man betänker att det är valår och att den totala budgeten löper på över 800 miljarder. Det största numret gör man av ett tillskott på dryga två miljarder till skolan där man dock i ganska så hög grad kopierat tidigare socialdemokratiska förslag. Profilerar sig gör man här genom att föreslå införandet av betyg redan från årskurs fyra och genom att utbildningsminister Björklund tillsatt en utredning om mer av ordning och reda i skolan.
En avgörande stötesten för Alliansen inför höstens val är om lindansarpartierna Centern och Kristdemokraterna ska kunna kravla sig över fyraprocentspärren. Något har de också i budgeten fått utdelning i sina hjärtefrågor. För Centern handlar det främst om mer pengar till landsbygden och för Kristdemokraterna om satsningar på cancervården.
Så här knappt ett halvår före valet ser det dock mörkt ut för Alliansen. Den möjligt sista räddningsplankan  skulle kunna vara att Feministiskt Initiativ går framåt och tar några procent av oppositionens väljare, så att man inte uppnår den erforderliga majoriteten på över 50 procent, men annars får nog Alliansen bereda sig på att 20 september packa flyttväskorna på Rosenbad.

Anders Karlsson

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.