Protester i Rom och Paris mot S-styrd nedskärningspolitik

15 april 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Demonstration i Rom den 12 april

Demonstration i Rom den 12 april

 

Gatustrider utbröt i Rom i lördags när kravallpolis gick till attack mot tusentals demonstranter som protesterade mot arbetslöshet, ökade boendekostnader och den italienska socialdemokratiska regeringens fortsatta åtstramningspolitik.
Runt 80 personer, både demonstranter och poliser, skadades så allvarligt att de fick uppsöka läkarvård. En demonstrant fick sin hand bortsprängd när han skulle kasta en fyrverkeripjäs på polisen.
Den nye socialdemokratiske premiärministern Matteo Renzi, som tillträdde den 22 februari i år, är mitt uppe i att genomdriva skattesänkningar och radikala arbetsmarknadsreformer som ska göra det lättare att avskeda folk.
– Renzis reformer kommer att förvärra situationen för arbetare utan anställningstrygghet och slå extra hårt mot de unga som redan har det svårast. Folks vrede idag är därför rättfärdigad, sa den 23-årige demonstranten Federico Bicerni, ledare för Kommunistpartiets ungdomsförbund, till Reuters.
– Problemet med Matteo Renzi är att han driver en högerpolitik trots att han sägs vara vänster, sa Federico Bicerni.
Den allmänna arbetslösheten i Italien ligger idag på 13 procent, men ungdomsarbetslösheten är så hög som 40 procent.

Samma dag som protesterna i Rom hölls även en enorm demonstration i Paris som dock gick betydligt fredligare till. Demonstrationen i Paris hade sammankallats av flera fackföreningar och olika vänsterpartier, däribland Nouveau parti anticapitaliste, ”Nya antikapitalistiska partiet” (NPA). Enligt arrangörerna samlades uppemot 100 000 människor, även om polisen uppskattade det till runt 25 000.
Demonstranterna bar plakat där det bland annat stod: ”Det räcker nu Hollande” och ”Om du är socialist ska du stödja arbetarna”, som kritik mot den socialdemokratiske presidenten François Hollandes åtstramningspolitik som drabbar de redan svaga hårdast.

Bland deltagarna märktes Alexis Tsipras, ledare för det grekiska vänsterpartiet SYRIZA, som gick sida vid sida med NPA:s ledare Olivier Besancenot. ”Det här är den första gemensamma demonstration som vänsteroppositionen har samlat mot den socialdemokratiska regeringen”, sa Olivier Besancenot senare i en intervju med TV-kanalen i-Tele.
President François Hollande, vars socialdemokrater led svåra förluster i lokalvalen häromveckan, har tagit ett stort steg till höger genom att bland annat säga att han ska minska offentliga utgifter med 30-50 miljarder euro om året, samtidigt som han vill sänka skatterna och kostnaderna för företag.
Med en arbetslöshet på runt 10 procent i Frankrike, attackeras François Hollande nu från båda vänster och höger, och hans popularitet är nu nere på rekordlåga 18 procent sedan han kom till makten 2012, enligt en opinionsundersökning som presenterades i söndags.

Per Leander

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.