Polisen som satte dit sin chef

27 april 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Göran Lindberg

Jakten på Kapten Klänning
av Jonas Trolle
(Leopard 2014)

Göran Lindberg var polischefen som gjorde sig ett namn som en stark förespråkare av jämställdhets- och kvinnorättsfrågor. Många av hans manliga kollegor som tyckte att han gick för långt i sin feminism, kallade honom nedsättande för ”Kapten Klänning”. Men samtidigt som Lindberg reste landet runt och föreläste om könsdiskriminering och våld mot kvinnor, levde han ett dubbelliv och var i verkligheten en sexköpare och serievåldtäktsman. Många av hans offer var minderåriga.
Polismannen Jonas Trolle var en av dem som ledde utredningen mot den då nyligen pensionerade Göran Lindberg. Hans bok Jakten på Kapten Klänning skildrar på knappt tvåhundrafemtio sidor hur han och en kollega av en slump fattade misstankar mot Lindberg, och hur de sedan i största hemlighet tillsammans med en liten grupp kollegor började spana på honom. Det var viktigt att så få poliser som möjligt kände till fallet, så att Lindberg själv inte skulle få nys om att man var honom på spåren.

Göran Lindberg framträder i boken som en direkt vidrig typ, inte bara i egenskap av sexualbrottsling utom också som en människa i psykiskt och fysiskt förfall, som helt verkar ha slutat bry sig om hygien och måltider. Boken skulle utan tvekan ha vunnit på att återge lite mer av Lindbergs tidigare arbete med kvinnorättsfrågor, för att förstärka kontrasten mellan den utåt feministiska polismästaren och sexualförbrytaren som dömdes till sex års fängelse.
En intressant vinkel är Jonas Trolles kritik mot den egna poliskåren där han menar att Lindberg skulle ha kunnat upptäckas och stoppas långt tidigare ifall vissa tidiga misstankar hade följts upp. Men samtidigt ursäktar han att det inte skedde, med hänvisning till polisens resursbrister. En annan intressant detalj som han beskriver, är att dåvarande polischefen Carin Götblad var kritisk till den uppmärksamhet som avslöjandet av Göran Lindberg fick, eftersom hon såg det som spridandet av en negativ bild av poliser i media. Jonas Trolle däremot tycker att det borde ses som bra reklam för polisen, att de lyckades sätta dit en av sina egna chefer, vilket jag håller med om.

Vid läsningen störde jag mig till en början på att Jonas Trolle skriver så personligt om sig själv och sin familj i boken, bland annat om hur hans fru tidigare har fått missfall men nu väntar barn igen. Sen accepterar jag att detta är Jonas Trolles egen berättelse och att han får skriva hur personligt han vill. Jakten på Kapten Klänning är inte den definitiva historien om Göran Lindberg, men ett viktigt vittnesmål av en av dem som gjorde ett bra jobb med att sätta dit honom.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.