Om en fängslad orkan

23 april 2014

Förstasidan, Kultur

Rubin “Hurricane” Carter är död. Proffsboxaren vars öde fick Bob Dylan och Jacques Levy att skriva låten Hurricane som finns påRubin Carter. skivan Desire från 1975.
Hurricane handlar om hur Rubin Carter, tillsammans med en annan man vid namn John Artis, dömdes till livstids fängelse för ett trippelmord som skedde i samband med ett rån i hemstaden Paterson, New Jersey, 1966.
Domen ifrågasattes. Rättegången gick helt enkelt inte korrekt till. Rasprofilering och ren rasism – bland annat falsk vittnesbörd – ledde till en felaktig dom. I en självbiografisk bok hävdade Rubin Carter sin oskuld, vilket ledde till att Bob Dylan besökte honom i Rahwayfängelset i Woodbridge Township, New Jersey.
Låten blev snabbt populär och hamnade på 33:e plats på Billboardlistan. Men det höjdes också många kritiska röster. Dylan anklagades för att vara subjektiv, överutnyttja sin poetiska frihet och skönmåla Hurricane. Ingenstans i den över åtta minuter långa sången nämns det faktum att Rubin Carter hade ett ganska våldsamt förflutet. Det var i fängelse som han lärde sig boxas. Dylan kanske kunde ha nyanserat mer, att en person har haft ett tufft förflutet gör hen inte mindre oskyldig.
Rubin ”Hurricane” Carter var mellanviktare och kämpade om världsmästartiteln 1964. Förlorade på poäng efter 15 ronder. Först 1985 hävdes domen mot honom. Då hade han suttit fängslad i nitton år. Efter frigivningen ägnade han större delen av sitt liv åt en fond för felaktigt dömda. Rubin Carter dog den 20 april i Toronto, Kanada.

Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.