NYPD behöver ändra mer än ytan

24 april 2014

Förstasidan, Kultur

NYPD griper en ung kvinna i Harlem. Foto: Emma Lundström

Polisbrutalitet är inte populärt. Det har New York Police Department, NYPD, fått erfara. För att putsa upp sin image och markera närvaro i sociala medier, lanserade de i veckan en Twitterkampanj. Den första posten var ett foto av två poliser och en civilperson, alla leende, som ett bevis på hur fint polisen interagerar med samhällsmedborgarna. Folk uppmanades att posta liknande bilder med hashtaggen #myNYPD.
Men det blev inte riktigt som polisen hade tänkt sig. Istället har hashtaggen kapats av användare som postar bilder som antingen antyder, eller visar på polisbrutalitet. NYPD ville ha ett ”öppet forum för ett ocensurerat utbyte”, och det var vad de fick.
Nya foton flödar in stadigt och i onsdags var hashtaggen en av dem som ökade mest i popularitet på Twitter.

Många av fotografierna verkar vara tagna av professionella fotografer. Andra av människor som är aktiva i sociala rörelser, som Occupy Wall Street.
Ett av fotona visar en ung, svart man som pressas mot motorhuven på en polisbil av två poliser. Det togs i mars 2013 under de protester som bröt ut i Brooklyn efter att 16-årige Kimani Gray hade skjutits till döds av två civilklädda poliser. De sköt elva skott, tre dödande, i ryggen. De säger att han var beväpnad. Vittnen säger att han inte var det. Området fattigt. Ett sånt som får fler och fler poliser istället för social omsorg. NYPD klassade det, åtminstone till att börja med, som en ”bra” skjutning. Protesterna blev omfattande. Och fortsätter alltså nu, ett år senare.

NYPD har ändå valt att fortsätta sin kampanj, trots att den inte riktigt bidrar till den positiva bild som var tanken från början. I ett uttalande från i onsdag säger de att de vill ”skapa nya vägar för att kommunicera effektivt med allmänheten” och att de tror att ”den öppna dialogen är bra för staden”.
Det är bara att hålla med. Om de med nya vägar och öppen dialog menar att de lägger undan hårdhandskarna, inte bara ler på kort, och undviker att skjuta 16-åringar.

Text och foto:
Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.