Liberalernas demokratiska underskott

25 april 2014

Förstasidan, Krönika, Opinion

Kristina-Wicksell-300

 

Demokrati är ett av vår tids mest värdeladdade ord. Att ifrågasätta huruvida demokrati är det bästa styrelseskicket är näst intill omöjligt, och något av det värsta skällsord du kan använda mot en politisk motståndare är att hen skulle vara ”odemokratisk”. Detta är också ett av de vanligaste angreppen mot den politiska vänstern – det vill säga dess historiska kopplingar till kommunistiska diktaturer såsom de i Kina och Sovjet.
Min poäng är att de flesta i Sverige idag är överens om att det inte finns något rimligt alternativ till det demokratiska styrelse­skicket, och att vi bör hålla våra samhällen så demokratiska som möjligt – med vissa begränsningar förstås. Attityden kring demokrati genomsyrar såväl de topp-politiska skikten som mindre idrottsföreningar och studentorganisationer. Alla ska få vara med och bestämma, det är det rätta.
Det finns dock ett undantag. Ett undantag så stort och självklart så att de flesta aldrig ens reflekterar över det. Ett undantag som, trots detta, är det system som idag har absolut mest makt över en majoritet av jordens invånare – människor och djur. Det ekonomiska systemet.

Marknadsekonomin bygger på minimal politisk påverkan. Det märks också på våra politikers ovilja att lägga sig i och ställa krav på de stora företagen. Banker kan närma sig konkurs på grund av ren klantighet och ansvarslöshet, men den svenska staten går ändå in och stöttar utan att ställa några större krav på deras fortsatta verksamhet. Företag kan fiffla med skatter, ställa till med enorm ekologisk skada och utnyttja arbetskraft på etiskt tveksamma sätt, men politikerna låter dem hållas eftersom de anser att de som politiker inte bör lägga sig i företagens angelägenheter. Så fungerar marknadsekonomi, och den är helig.
Vilka som styr dessa enorma företag, vilka som påverkar miljontals människors jobb, vårt klimat och vårt lands ekonomi – väljs de in demokratiskt? Har vi som medborgare över huvud taget någon chans att påverka? Nej. Om vi inte köper aktier förstås – men sist jag kollade så ansågs det inte särskilt demokratiskt om personer var tvungna att betala för att delta i demokratin.
Hur kommer det sig att vi ser ekonomin som ett så heligt undantag? Hur kommer det sig att kravet om demokrati innefattar allt utom just det ekonomiska systemet? Hur kommer det sig att det så sällan pratas om den liberala ideologins bristande demokratiska värderingar?
Demokrati är ett självklart värde i vårt samhälle, och vänstern anklagas ständigt för att inte fullt stå bakom detta värde. Så hur är det då med alla dessa liberaler som så ofta förfasas över vänsterns ”odemokratiska historia” … hur ser de på sin odemokratiska nutid?

Kristina Wicksell

Krönikan är tidigare publicerat på
 kickanwicksell.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.