Kappvändande borgmästare skjuten i Ukraina

28 april 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Charkovs borgmästare Gennadyj Kernes har under måndagen blivit skjuten. I skrivande stund vårdas han på sjukhus och det är oklart vem eller vilka som sköt honom. Men Kernes var ett typexempel på de korrupta ledare som folket i östra Ukraina nu gör uppror mot. En maffiaboss, som blev oligark, som blev ”politiker” och borgmästare.

Gennadyj Kernes var medlem i den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs Regionernas parti, som han stödde medan massprotesterna på Maidan pågick. När Janukovytj väl hade störtats, vände Kernes kappan efter vinden, bytte sida och började hylla revolutionen på Maidan och svor den nya högerregimen i Kiev sin trohet för att rädda sin politiska karriär. Den nya Kievregimen lät honom därför sitta kvar som borgmästare i Charkov, vilket också är ett bra exempel på att de nya makthavarna i Ukraina inte har velat göra upp med de korrupta politiker och oligarker som de sade sig göra revolution mot.

Gennadyj Kernes har också försökt stoppa den framväxande proteströrelsen mot Kievregimen i östra Ukraina, både genom demonstrationsförbud och polisvåld.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.