För de redan Bukowskifrälsta

04 april 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Charles Bukowskis Los Angeles

Det är nu 20 år sedan den amerikanske författaren Charles Bukowski dog. Att han, som hela sitt liv var tungt alkoholiserad, blev 74 år gammal är ett under. Alla hans texter präglas också av alkoholberoendet, utan att på något sätt försköna drickandet, även om en hel del av Bukowskis typiska läsare nog gärna gör det. Men kanske förmildras alkoholismen i mångas ögon av att den drabbade i detta fall blev en framgångsrik författare.
Född i Tyskland 1920 levde Charles Bukowski nästan hela sitt liv i Los Angeles, på stadens gator, barer, travbanor och ungkarlshotell. Det enda egentliga jobb han lyckades behålla under en längre period var som brevbärare, vilket resulterade i debutromanen Postverket (1971); en brutal arbetslivsskildring, där det tunga och slitsamma jobbet förvärras av huvudpersonens supande. Man lider med Bukowski när han varje dag, bakfull, börjar den tidiga morgonrundan med brevutdelning, för att sedan gå hem och dricka sig till sömns igen. En verklighet för allt för många arbetare världen runt.

Journalisten och fotografen Jacob Härnqvist har så här 20 år efter Bukowskis död rest runt i Bukowskis Los Angeles, vilket har resulterat i en bitvis färgsprakande och i övrigt svartvit fotobok. Här får vi visuellt bekanta oss med flera av Bukowskis favoritbarer, hans gamla bostäder, hans gymnasieskola, travbanan, det berömda postverket, och slutligen Bukowskis grav på Green Hills Memorial Park i San Pedro.
Till det har Härnqvist även intervjuat en del människor som kände Bukowski, eller på annat sätt har en relation till de platser som är förknippade med honom. Som mannen som idag bor i huset på De Longpre Avenue 5124. ”Jag hade aldrig hört talas om Charles Bukowski när vi flyttade hit för fem år sedan, men det har ändrat sig. Det kommer turistbussar några gånger per år med folk som hoppar ut för att fotografera huset. Det får de gärna göra, vi får ju acceptera det eftersom huset är kulturminnesmärkt. Men vi släpper aldrig in dem”, säger han.
Boken vänder sig så klart främst till dem som redan är insatta i Charles Bukowskis liv och verk. För andra, som ännu inte har upptäckt honom, kan den kanske väcka ett intresse för kultförfattaren. Eller så kan man bara titta på de fina bilderna

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.