Erdogan får ett allt hårdare grepp om Turkiet

02 april 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Erdogan på krigsstigen

Erdogan på krigsstigen

 

Förra helgens lokalval i Turkiet blev en framgång för det styrande konservativa partiet AKP och dess ledare, premiärminister Tayyip Erdogan, som fick runt 45 procent av de samlade rösterna. Detta trots de senaste årens stora folkliga protester mot den korruptionsanklagade Erdogan, som också kritiseras av många för hans starkt pro-islamska politik. Protesterna kulminerade förra sommaren då demonstranter ockuperade det stora Taksim-torget i Istanbul, varefter 15 människor dödades i sammandrabbningar med polis och tusentals demonstranter greps.
I sitt segertal i söndags var Erdogan fortfarande på krigsstigen. Han sa att valresultatet innebar att oppositionen fått en ”osmansk örfil”, och lovade vidare att han skulle söka upp sina motståndare i deras ”hålor” och låta dem ”betala priset” för att de ifrågasatt honom.

Under den senare tiden av Tayyip Erdogans 12-åriga styre har Turkiet utvecklats till en allt mer auktoritär stat. Runt hundra journalister sitter idag fängslade i Turkiet och ungefär lika många fackliga aktivister. Censuren hårdnar hela tiden och nyligen förbjöds både twitter och youtube på direkt order av Erdogan.
Tidigare har Erdogan låtit fängsla många militärofficerare som han såg som ett potentiellt hot, och under vintern har Erdogan sett till att hundratals domare och poliser blivit avskedade efter att de startat en utredning om korruption mot flera av hans ministrar och affärsmän som står nära Erdogan.

Tayyip Erdogan och hans AKP får sitt stöd framför allt bland landsbygdsbefolkningen.
– Han är populär bland dem som är religiösa, och även många kurder röstar på honom för att de är muslimer. Men Erdogan bara spelar kurdvänlig, säger svensk-turken Deniz Demir till Internationalen.
”Det gamla Turkiet finns inte längre, det nya Turkiet är här för att stanna”, skanderade Erdogan i sitt segertal, och åhörarna svarade med att ropa ”Allah Akbar” – ”Gud är stor”. Med ”det gamla Turkiet” syftade Erdogan på den sekulära republik som Kemal Atatürk byggde efter revolutionen som störtade den osmanska sultanen 1923.

Även om Erdogan får sitt huvudsakliga stöd från folket på landet, så har hans nyliberala politik lett till ökade ekonomiska klyftor mellan städerna och de fattiga på landsbygden.
– Han har styrt landet i tolv år, men ändå skyller han alla Turkiets problem på oppositionen, säger Deniz Demir.
Men Deniz Demir har heller inte mycket till övers för de två stora oppositionspartierna, det vill säga det kemalistiskt socialdemokratiska Republikanska folkpartiet och det högerextrema Nationella aktionspartiet.
– Oppositionen är clowner. Det är samma ledare som sitter kvar trots att de hela tiden förlorar. De borde byta folk, och satsa mera på ungdomar, säger han.

Mycket tyder också på att helgens val inte gick helt rätt till.
– Vi som deltar som internationella valobservatörer har på flera platser hindrats av polis från att komma fram till vallokalerna. Det är förhållandevis lugnare här än i norra delen, men ändå förekommer regelbundna hot och trakasserier från regeringspartiet AKP:s aktivister för att påverka folks röstande, säger valobservatören Ann-Margarethe Livh från svenska Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.
– Det går inte längre att blunda för att Turkiets är en auktoritär och korrupt regim som är villig att sätta mänskliga rättigheter och yttrandefrihet åt sidan för att bevara sin makt. Begränsningen av sociala medier är ännu ett sätt att hindra information från att komma ut, men en regim som tar till sådana metoder är redan på väg att falla, säger Ann-Margarethe Livh.

Enligt flera bedömare siktar premiärminister Erdogan nu på att ställa upp i och vinna det kommande presidentvalet i augusti. Presidentposten i Turkiet var tidigare huvudsakligen ceremoniell, men dess makt är nu tänkt att utvidgas.
Han kan också välja att sitta kvar som premiärminister och ställa upp till omval en fjärde gång till den posten i valet 2015.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.