Brasilien: Protester inför fotbolls VM

25 april 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Brasilien

Det är mindre än två månader kvar tills sommarens fotbolls-VM i Brasilien börjar, men samtidigt fortsätter de folkliga protesterna runtom i landet mot att staten lägger så enormt mycket pengar på detta sportevenemang, samt OS 2016, istället för att satsa på vård, skolor och eftersatt infrastruktur och bostäder.
I förra veckan greps 54 människor av polisen i samband med en demonstration i Sao Paolo, men det är bara ett av många exempel på konfrontationer mellan demonstranter och polis sedan den proteströrelse som ibland beskrivs som den brasilianska våren blossade upp förra sommaren.

Den brasilianska våren hade sitt ursprung i protester mot en höjning av biljettpriset på bussresor, men utvidgades snart med flera sociala krav, samt mot korruption och polisbrutalitet.
Brasilien beskrivs idag som en av Sydamerikansk mest framgångsrika ekonomier, men klyftan mellan de rika och vanligt folk är enorm. Samtidigt som miljarder läggs på lyxiga sportarenor för VM 2014 och OS 2016, lever miljoner människor i fattiga kåkstäder, ”favelas”, runtomkring, ofta utan el eller rinnande vatten.

Det har också framkommit att det råder missförhållanden för arbetarna på byggena av sportarenorna. I början av april gick 2500 arbetare ut i en två veckor lång strejk på bygget av Rio Mais, huvudarenan i Olympic Park i Rio de Janeiro, för högre löner och utökad fackföreningsrepresentation.
Arbetarna blockerade också vägar i anslutning till Olympic Park, vilket ledde till att säkerhetsvakter sattes in mot dem och skottlossning utbröt, men ingen ska ha skadats enligt nyhetsbyrån Reuters. Arbetarna återgick till arbetet den 17 april efter löften om att arbetsgivaren ska se över deras krav i fortsatta förhandlingar.

Kritik kommer nu också mot att den brasilianska polisen inför säkerheten vid VM har anlitat det ökända amerikanska privata militärföretaget Academi, mera känt under sitt gamla namn Blackwater. Detta samarbete, som man först försökte hålla hemligt, avslöjades av tidningen Folha de Sao Paulo i måndags, och har nu bekräftats av den brasilianska polisen själv, som dock uppger att Academi bara bidrar med instruktörer för anti-terrorbekämpning.
Academi är annars mest känt för att hyra ut sina legosoldater till konflikter och krig världen över, och har anklagats för krigsförbrytelser i bland annat Irak. Men Blackwater har också fått kritik hemma i USA för hur de agerade som inhyrda ordningsvakter i de amerikanska delstater som drabbades av orkanen Katrina 2005.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.