Tortuguero i regnskogen

Tortuguero

Turister från det mer civiliserade Frankrike förundras ofta över att svenskar brukar känna till trädens namn: al, alm, ask, asp, björk och lika många till. När jag var i Costa Rica nyligen lärde jag mig att där växer inte bara tiotals utan hundratals sorters träd. Den tropiska regnskogen myllrar av växter och djur för att inte tala om insekter. Min dotter Lydia som pluggat biologi tre år i Costa Rica var guide när vi for till byn Tortuguero på den karibiska kusten.
Namnet kommer av spanskans tortuga, sköldpadda, den varelse som levt längst på jorden, över hundra miljoner -100 000 000 – år! Honorna gräver stora gropar i strandsanden, lägger 70-80 ägg och rakar över sand. Stora sköldpaddor är utrotningshotade och fridlysta, inte bara i Costa Rica.
Det finns ingen väg till Tortuguero. Man åker båt halvannan timme på slingrande vattendrag genom regnskogen. Högt upp i några väldiga träd skriar en flock apor. Träden täcks ibland av klängväxter som bildar skimrande gröna gardiner. Granna papegojor däruppe, andra vackra fåglar och klättrande ormar. Två krokodiler slöar i vattenbrynet. Upptäcker de ett skrovmål kan de vara ohyggligt snabba, även på land. Häromåret blev en 14-årig pojke uppäten när han badade i Tortuguero. Männen i byn jagade bjässen tills den hittades och sköts.

På några ställen har stora träd fallit tvärs över vattendraget och kapats med motorsåg så att båten kommer fram. I den tropiska skogen har träden inga årsringar, de växer året runt med grunda rötter, behöver aldrig söka efter vatten. Tortuguero började byggas på 1940-talet då ett par lycksökare fraktade dit ett sågverk och några skogshuggare. Först gjorde de lysande affärer med sågat virke av ädelträ och sedan konkurs.
En robust kvinna öppnade matställe åt karlarna i ett skjul. I början gick hon åtta timmar på Karibiska havets strand till närmsta affär och sedan hem igen lastad med varor. Hon fick flera barn men gifte sig inte med någon av fäderna. En dotter tog över när hon inte orkade längre. Byn och mathaket växte. Även dottern fick ett antal barn utan giftermål.
Nu har en dotterdotter hand om stället som blivit fin restaurang med fönster och inredning ända från huvudstaden San José. Hon är nu mycket gammal. Om hon har någon dotter som vill fortsätta vet jag inte. Hennes kokkonst är med rätta berömd.
Numera kommer många gröna turister till byns små hotell. Stora delar av regnskogen har blivit nationalpark. Inget annat land har lika stor del av sin mark fridlyst i nationalparker som Costa Rica.

Sture Källberg

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.