Spaniens nya vänster: ”Podemos!” (Vi kan!)

Pablo Iglesias Turrión

Pablo Iglesias Turrión

 

En ny vänsterrörelse har växt fram i Spanien. I början på året lanserade vänsterprofilen Pablo Iglesias Turrión, tillsammans med andra kända figurer från Spaniens radikala vänster och sociala rörelser, den nya organisationen Podemos (Vi kan).
Izquierda Anticapitalista (antikapitalistisk vänster), där Fjärde Internationalens spanska sektion arbetar, var med och grundade rörelsen. Podemos är inte är ett politiskt parti, utan ett verktyg för vänsterns och de sociala rörelsernas enhet och sammansmältning
med los Indignados (som skulle kunna översättas med ”det förbannade folket”) genom en direktdemokratisk process. Den politiska inriktningen är tydligt socialistisk, med krav på nationalisering av bankerna och energibolagen, försvar av arbetare, kvinnors och migranters rättigheter osv. Man försvarar också folkens rätt till självbestämmande. Programmet ska utvecklas genom diskussioner över nätet och genom ”Podemos-cirklar” som ska utgöra organisationens lokalföreningar. Redan har 200 sådana lokala kommittéer bildats.

Jag var med vid det första öppna mötet för Podemos som hölls i Universitetets Aula Magna i Murcia. Det var fullsatt, hälften av de intresserade fick inte plats. Pablo Iglesias Turrión var dragplåstret.
Besökarna på mötet var trötta men entusiastiska: Trötta på att i praktiken leva i ett tvåpartisystem där makten skiftar mellan Partido Popular (Francos arvtagare med viss fernissa) och sossepartiet Partido Socialista Obrero Español. Trötta på att varje gång de vill kämpa få höra ”vänsterenhet, kamrater!”. Generalstrejk? ”Nej kamrat, vänsterenhet”.
Men entusiastiska eftersom proteströrelserna växer och organiserar sig. Senast den 22 mars då den så kallade ”Värdighetsmarschen” samlade uppåt 2 miljoner människor i Madrid. Podemos är en fortsättning av 15M-rörelsen, även kallad los Indignados. 15M-rörelsen är en folklig rörelse skapad av massdemonstrationerna över hela Spanien den 15 maj 2011.

Rodolfo García
Murcia, Spanien

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.