”Socialister måste fördöma invasionen och annekteringen av Krim”

31 mars 2014

Debatt, Opinion

Jag kan hålla med Peter Widén om att vi är emot alla imperialister, som han säger i sitt debattinlägg i Internationalen nr 12. Dock är det dumt att spola heliga principer. Folkrättens konventioner om krigsförbrytelser är det enda stöd vi har att sätta emot despoterna, vare sig de är amerikanska krigshökar eller ryska oligarker. Det finns inga skurkstater, men det finns skurkar. En sådan är Putin. Hans motto: Jag tar vad jag vill ha. Eller kalla det geopolitik.
Faktum är att folkrätten står över FN, som dessvärre ofta fattar beslut efter politiska påtryckningar. FN-stadgans stränga förbud mot att starta krig efterlevs inte. Vad är den vänster värd som då inte reagerar!

Det första socialister nu måste göra är att fördöma invasionen och annekteringen av Krim, utan att blanda bort korten och ursäkta Putins agerande genom att hänvisa till att Krim tillhörde Ryssland för 60 år sedan.
Visst är de hycklare, när de åberopar folkrätten, och därför är det oförlåtligt att inte erinra om västalliansens bombningar i Kuwait, Irak, Afghanistan, Jugoslavien, Libyen. Carl Bildt har rätt i att Ryssland begår krigsbrott, men det hedrar honom inte, eftersom han har tillåtit så många andra krigsbrott.

Vår förhoppning var väl att ukrainarna skulle börja inse faran med en ny högerextrem regim i sitt land. Nu är i stället risken stor, att de sluter upp bakom sina ledare inför hotet från Ryssland.
Valet uppfattar jag som en provokation mot invånarna på Krim. Att det genomfördes med sådan snabbhet är upprörande. De utsattes för en härskartaktik som innebar att de förhindrades att tänka efter och diskutera. En parodi på demokrati. Röstade de på Putin? Eller, vilket inte är bättre, var det känslor av etnicitet och nationalism som avgjorde valutgången? Det förskräcker att krimtatarerna nu känner sig hotade. Det påminner om utvecklingen i Jugoslavien på 90-talet. Valet ger näring åt nationalismen i stället för att utmana den.
Frankrike planerade att sälja krigsfartyg till Ryssland. Är det så NATO kryper närmare Ryssland? Eller är det franska så kallade försvaret överdimensionerat? Krigen är kapitalismens nödvändiga följeslagare. När ska vi sluta upp med att följa efter! When will we ever learn?

Olga Bruce

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.