Om ett Europa utan framtidstro

08 mars 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Den polske författaren Andrzej Stasiuk

Den polske författaren Andrzej Stasiuk

 

Taksim
Andrzej Stasiuk
Ersatz 2013
Översättning: Tomas Håkanson

Kanske har Europa inte förändrats så mycket sedan medeltiden. Eller så har medeltiden återuppstått i Centraleuropa efter kommunismens fall. Folk lever i småstäder och byar i skuggan av Draculaslott och omgivna av mörka skogar. Men det är döende småstäder utan framtidstro där fabrikerna har lagts ner. Det handlar om länderna i hjärtat av Europa: Polen, Slovakien, Ukraina, Moldavien, Ungern, Rumänien och på Balkan. Långt borta från det som vi tror är Europa i Paris, London, Berlin eller Stockholm.
Det är inte bara post-kommunism utan också post-kapitalism som råder, men med extrem marknadsekonomi där allt är till salu och priserna varierar från by till by. Den lokala industriella produktionen har i princip upphört så istället livnär sig många med handel, import och export. Kläder, smycken, sprit, tobak och ibland till och med människor, byts, köps och säljs, och säljs vidare. Och precis som på medeltiden kontrolleras också de olika handelsplatserna, torgen och basarerna, av lokala småfurstar, det vill säga maffiabossar, ofta i samarbete med polisen.

Den polske författaren Andrzej Stasiuks nya bok Taksim, skildrar denna värld som är dagens Europa, i all sin smuts, misär och brutalitet, men också med en viss dyster skönhet. ”Kvällen var varm och ungarna drev runt bland husen. De stod i flockar, rökte cigaretter och spottade på marken. Genom de öppna fönstren hördes teveapparaterna – ett dussintal kanaler blandades i luften. Världen skickade signaler till dem men sket i om de svarade. Jag hyr ett rött envåningshus i tegel. Varma kvällar sitter jag ibland nere vid ån. Till vänster ser jag bron och några tvåvåningshus. Till höger syns ljuset från bensinmacken. Jag betraktar den döende staden och föreställer mig att det är mig själv jag iakttar, att jag bara är min egen skugga.”

Huvudpersonen Pawel åker runt med sin kompanjon och tillika chef Wladek i en sliten lastbil. De kränger begagnade kläder och annat skräp tills de fått ihop lagom med pengar för att kunna åka hem igen ett tag, tills pengarna tar slut och det blir dags att ge sig ut på vägarna igen. Till sist bestämmer de sig för att sluta med kläder och börja med en annan handelsvara, där vinsterna blir högre, men också riskerna.
Bokens titel Taksim syftar på det stora torget i Istanbul, gränsen mellan Europa och Asien, och resans slutmål. Eller början på nästa resa.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.