Kievregimen rensar upp bland de värsta extremisterna?

27 mars 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Fascistiska Högra Sektorn med ledaren Oleksander Muzytjko längst till höger

Fascistiska Högra Sektorn med ledaren Oleksander Muzytjko längst till höger

 

Natten till tisdagen dödades den ökände ukrainske fascisten Oleksander Muzytjko av ukrainsk säkerhetspolis. Oleksander Muzytjko, som var mer känd under pseudonymen ”Sasjko Bilyi”, var ledare för Högra Sektorn, den paramilitära grupp som stod för en stor del av den organiserade väpnade kampen på Maidan och spelade en avgörande roll i störtandet av president Viktor Janukovytj den 22 februari.
Oleksander Muzytjko var veteran från Tjetjenienkriget där han slogs på tjetjenernas sida mot ryssarna. Så sent som i mars i år gick Ryssland ut med en officiell internationell efterlysning av Muzytjko, efter att denne uppmanat islamistiska terrorister att begå terrordåd mot ryssar. Han har också uppmanat till mord på judar och kommunister.

Efter maktskiftet i Ukraina, då en koalition av borgerliga liberaler, konservativa och en handfull Svoboda-nazister bildade den nya regeringen, fick Högra Sektorn ansvar för polisen i Kiev. Men Oleksander Muzytjko har fortsatt att kräva ett stort inflytande över politiken som tack för Högra Sektorns roll i ”den nationella revolutionen”, och vid flera tillfällen har han misshandlat och hotat andra ukrainska politiker i den nya regeringen.
Det var officiellt på grund av dessa hot, som den ukrainska säkerhetspolisen gjorde ett tillslag mot Oleksander Muzytjko. Enligt polisens egna uttalanden skulle de bara gripa honom, men Muzytjko ska ha börjat skjuta mot poliserna som besvarade elden, varpå Muzytjko dödades. Enligt andra uppgifter var polisens syfte hela tiden att döda Muzytjko, och hans kropp hittades dumpad på ett fält i västra Ukraina.

Kanske tyder tillslaget mot Oleksander Muzytjko på att Kievregimen nu vill röja undan de allra värsta extremisterna från Maidan, och avsluta det tidigare samarbetet med fascisterna. När den nya ukrainska regeringen nu utvidgar samarbetet med EU och USA, samt begär ekonomiskt stöd och lån från Väst, är det trots allt inte helt oproblematiskt att ha med öppet antisemitiska politiker och kalasjnikov-viftande kamouflerade fanatiker som talar om raskrig vid förhandlingsborden.
Det kan dock visa sig bli svårt att tämja de tusentals fascistiska milismän som härdats av flera månaders gatustrider och besitter stora mängder vapen och självföretroende. Högra Sektorn har också sagt att man nu ska hämnas för mordet på deras ledare.

Någon dag efter att Oleksander Muzytjko dödades, kom också beskedet att Ukrainas tillförordnade president Turtjynov sparkar landets försvarsminister Ihor Tenjuch. Officiellt har Tenjuch själv begärt att få gå, då han ses som ansvarig för misslyckandet att stoppa de ryska trupperna från att ta över Krim. Men Ihor Tenjuch var också en av de fyra ministrarna i den nya regeringen som hämtats ur det nynazistiska partiet Svoboda.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.