Karl Liebknecht 1914 och Ilja Ponomarjov 2014

Karl Liebknecht Ilya Ponomarev

Karl Liebknecht och Ilja Ponomarjov

 

När det ryska parlamentet röstade för att stödja president Putins annektering av Krim, var det bara en enda av dumans 450 ledamöter som röstade nej. Det var socialisten Ilja Ponomarjov, en av ledarna för ryska Vänsterfronten, men officiellt invald för det av Kreml godkända partiet Rättvisa Ryssland, eftersom Vänsterfronten inte får ställa upp i val.

Ilja Ponomarjov sa i sitt tal att han visserligen förstod och respekterade krimbornas önskan att ansluta sig till Ryssland och fördömde den nya nationalistiska regimen i Kiev. Men förklarade att han samtidigt inte kunde bidra till en utvidgning av Putins auktoritära regim. Dessutom varnade Ponomarjov för att den ryska annekteringen av Krim bara kommer att stärka högerregimen i Kiev samtidigt som Ukraina allt snabbare drivs i händerna på EU och Nato och risken för krig ökar.

Vid första världskrigets utbrott 1914, ställde sig den tyske socialisten Karl Liebknecht upp i tyska riksdagen som den enda som röstade emot krigskrediteringen och sa nej till kriget. Exakt hundra år senare är det den ryske socialisten Ilja Ponomarjov som ensam har mod att säga nej till krig. Karl Liebknecht dömdes till fängelse. Hur det kommer att gå för Ilja Ponomarjov är ännu oklart, men de andra ledarna för Vänsterfronten, som Sergej Udaltsov och Aleksej Sachnin, har Putin redan fängslat eller drivit i landsflykt.

Per Leander

, , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.