Journalist utkastad av Säpo efter fråga till Åkesson

jimpa_å_f_News Øresund_Jenny Andersson_cc-bySverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte på tisdagen Botkyrka brandstation, som en del av sin så kallade (S)verigeturné. Flera brandmän i Botkyrka har reagerat över besöket. På Twitter spreds en bild på ett brev, undertecknat ”Brandmän mot rasism”. I brevet står bland annat att ”allt det vi står för är oförenligt med SD:s politik. Fundamentet för vår yrkesutövning är övertygelsen om allas lika och okränkbara värde. Det finns inget utrymme överhuvudtaget för rasism och kvinnoförakt i våra led. SD kan släppas in på stationen, men de är inte välkomna.”
ETC journalisten Mariela Quintana Melin hade i god tid innan besöket press-ackrediterat sig och fotografen och fått klartecken från Brandchefen. När hon kom till brandstationen hade Jimmie Åkesson redan startat någon slags presskonferens utanför.
Internationalen ringde upp Mariela Quintana Melin på mobilen där hon stod utanför Botkyrka brandstation, hon berättar:
– Det var ganska mycket press samlad och Åkesson fick bland annat frågor om rättegången mot ”Tårtkvinnan” som inleds idag. Jag passade på att fråga om hur han ser på det faktum att många brandmän tycker att det är obehagligt att han är där. Han svarade att han inte kände till något sådant, eftersom han inte ens hunnit träffa dom än, och att han för övrigt är emot rasism.
Mariela frågade på vilket sätt och Åkesson svarar att han ”tycker rasism är dumt”.
– Då jag påpekade att Sverigedemokraterna har sina rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt, avbröt Jimmie Åkesson bara presskonferensen och gick in på brandstationen.

När Mariela försökte följa med in blev hon stoppad av Säpo som hävdade att bara de som ackrediterat sig via SD:s presstjänst var välkomna. ETC:s fotograf, som precis som Mariela bara ackrediterat sig via Brandstationen var däremot välkommen att följa med in.
– Nu står jag här utanför brandstationen tillsammans med nio motdemonstranter som inte heller släpptes in, men jag hoppas att fotografen får bra bilder i alla fall, säger Mariela Quintana Melin sarkastiskt.
Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC tycker att Säpos agerande är fullständigt oacceptabelt:
– Säpo har i uppdrag att skydda Jimmie Åkesson och andra politiska företrädare från hot. Men det innebär inte att avhysa journalister som gör sitt jobb. Vad gäller Sverigdemokraterna är det relevant att dess främste representant besvarar frågor om partiets rasistiska historia och aktuella rasistiska utspel. Han kan välja att inte svara. Men att Säpo går hans ärenden och inte låter ETC bevaka den här händelsen är horribelt. Det är inte bara kränkande mot vår reporter och mot ETC som tidning utan även mot pressfriheten, säger Andreas Gustavsson och tillägger:
– Säpo måste genast förklara sitt agerande. Varför blev vår reporter förhindrad att göra sitt arbete? Vems var beslutet, Säpo-männens eller Åkessons? Det här ska vi se till att få svar på.

För ett par veckor sedan väckte Jimmie Åkessons besök i Umeå stor uppmärksamhet, då en läkare ställde sig i vägen för besöket på Norrlands universitetssjukhus. Läkaren hävdade att besöket var en fara för patientsäkerheten då det väckte oro bland personalen. I samband med Åkessons besök på Geriatriken så registrerades anställda av Säpo och landstingets säkerhetsansvariga – och hotades med repressalier.

Marco Jamil Espvall

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.