Guld för antirasistiskt gräv

Researchgruppen

Researchgruppen med My Vingren i mitten

 

Vid föreningen Grävande journalisters årliga prisutdelning förra helgen, var Researchgruppen en av vinnarna, som fick Guldspade i kategorin webb, tillsammans med Expressen, för sitt jobb ”Avpixlat avpixlade”.
– Det känns jättebra, men fortfarande lite chockartat. Det var oväntat. Vi var rädda att Researchgruppen inte skulle bli tagna som seriösa journalister. Men det blev vi, säger My Vingren från Researchgruppen till Internationen.
– Det här priset är bevis på det.

Researchgruppen hade avslöjat vilka som ligger bakom den rasistiska webbsidan Avpixlat, samt flera av de mest aktiva nätkommentatorerna som anonymt sprider hatfulla, rasistiska och kvinnofientliga kommentarer på andra webbsidor.
– Det är främst medelålders män, utspridda över hela landet. Flera är aktiva politiker för Sverigedemokraterna, säger My Vingren.
Hon förklarar att det egentligen var en slump att Researchgruppen fick fram namnen på nättrollen. Den ursprungliga planen var bara att sammanställa statistik om hur många som näthatar och vad de skriver om, genom att studera kommentarfälten.
Men Disqus, den webbtjänst som används av forumen och som Researchgruppen studerade, visade sig ha en läcka som gjorde att användarnas e-postadresser kom fram. På så sätt kunde Researchgruppen spåra de värsta näthatarna.

Researchgruppen jobbar helt ideellt med små resurser, och det tog tio månader att genomföra grävet, berättar My Vingren. Ändå lyckades gruppen genomföra en journalistisk granskning som inga andra stora medier hade försökt sig på.
– För att göra det här jobbet krävs ett visst engagemang och en hel del uthållighet och tålamod. Det är inga vanliga redaktioner som vill finansiera något sådant, så visst kan man säga att det finns ett misslyckande från mainstreamjournalistikens sida, säger hon.

Utöver själva priset, vad har ert avslöjande fått för resultat?
– Det har hänt ganska mycket juridiskt nu vad gäller synen på näthat. Tidigare har polisen sagt att det inte går att spåra och åtala folk för tillexempel hets mot folkgrupp på nätet, men vi har visat att det faktiskt går, säger My Vingren.
– Rent konkret fick det också resultatet att flera lokalpolitiker, främst sverigedemokrater, fick lämna sina förtroendeposter efter avslöjandena. Politikerna som trott att de kunde vara anonyma på nätet har blivit försiktigare, säger hon.

Vad jobbar Researchgruppen med nu?
– Vi jobbar vidare med flera granskningar inför valet, som presenteras senare under året, säger My Vingren.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.