Glad 8 mars?

08 mars 2014

Förstasidan, Krönika

eylemÅret är 2014 och lönen halkar ständigt efter inom den offentliga sektorn. Här arbetar totalt 80 procent kvinnor. Inom denna kvinno­dominerade sektor tjänar akademiskt utbildade män mer än kvinnor med samma utbildningsnivå, i alla åldersgrupper. Återigen är kvinnorna de största förlorarna.
Kvinnan är dubbelt förslavad!
Och skillnaderna i lön beror uppenbart på kön!
Låter det tjatigt bekant? Bra! För att så här kommer det att låta tills löneskillnaderna mellan könen minskar och på sikt försvinner! Helst i morgon!
Det pågår en generationsväxling inom den offentliga sektorn som har svårt att rekrytera nya medarbetare. Trots detta värderas kvinnodominerade yrken fortfarande lägre. Lönerna höjs inte i önskad takt, och sänkt arbetstid med bibehållen lön är inte på tapeten. Sveriges kommuner och landsting dividerar och multiplicerar fram att det behövs 420 000 nya personer inom välfärdsyrken fram till 2019. Fyrahundratjugotusen!
Marknadsanpassningen sliter sönder oss. Kapitalismen har vässat sina klor ännu mer de senaste åren. Vården, skolan och omsorgen säljs, köps och går i konkurs. Billigast är inte bäst men verkar vara det enda alternativet inom ramen för vinsttänkande. Apoteken privatiseras, barnens fruktstunder slopas, föräldrar har ständigt dåligt samvete för att ha valt fel skola, vårdcentralerna har inte plats och slussar över folk till akuten, äldreomsorgen är fullt av avvikelser, brister i kompetens.

De flesta av oss har en partner. De flesta av oss är heterosexuella och befinner oss innanför normen ”kärnfamiljen”. Att de flesta män tjänar mer än kvinnor enligt all statistik har vi redan konstaterat. Hur ekonomiskt oberoende är då kvinnorna inom välfärdssektorn? Framträder familjen som en ekonomisk enhet mer och mer kanske? Flugan på väggen hör:
”Tror du att vi kan åka på skidsemester med min låga lön?”
”Hur ska jag och barnen klara oss om jag skiljer mig?”
”Var ska jag bo om jag lämnar honom?”
Stämpla in, stämpla ut, hämta barnen, laga mat,
lägg barnen, vila benen, gnäll inte, städa lite.
Räkningarna i en hög, sömnen stulen om natten.
Och cancer på recept innan den låga pensionen.

Nej tack! Så vill inte jag ha det!
Den socialistiska feminismen är den enda framkomliga vägen, vår politik är en långsiktig politik.
Ta tillbaka den offentliga sektorn! Sälj inte ut sjukhusen, skolorna, apoteken och vårdhemmen! En privatiserad välfärd är ingen välfärd! Dela på föräldraledighet! Höj lönerna inom kvinno­dominerade yrken! Inför kortare arbetstid med bibehållen lön!
Glad 8 mars på er alla!

Eylem Dal

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.