En socialistisk riskkapitalist?

20 mars 2014

Förstasidan, Kultur

I helgen cyklade jag förbi ett nytt, glänsande komplex på Ersboda i Umeå. Stål och glas. Iskallt och pengaskrikande. Det visade sig vara ett ”showroom” för lyxbilmärket Porsche. Finns det verkligen så stor efterfrågan på sådana här i trakten, funderade jag innan andra tankar tog över.Emma Lundström. Foto: Jonatan Johansson

Dagen efter slogs nyheten upp att en välkänd moderat riskkapitalist och entreprenör från Umeå sökt medlemskap i Vänsterpartiet. En ganska härligt konstig, ovanlig och glädjande nyhet. Även om det alltid finns de som vänder kappan efter vinden lite hipp som happ, och det faktiskt, äntligen blåser vänstervindar.
Det komiska är att det visar sig att 42-årige Mattias X Lundberg inte bara har flera företag inom privat vård och omsorg, han är även en av dem som har startat det flådiga lyxbilshowroomet.

Orsaken till den politiska svängningen är, enligt entreprenören själv, samvetet och en personlig mognad över en natt. På sin facebooksida har han skrivit: ”Igår kväll hände något stort för mig. Inte dramatiskt för mänskligheten, men dramatiskt för en 42-årig tegskille. Jag slutade att kämpa emot mig själv och insåg att jag vill tillhöra socialismen och att jag faktiskt inte vill vara en del av det moderatsamhälle jag alltid drömt om.”

Den tidigare drömmen har varit USA, ett ”fullständigt kapitalistiskt samhälle”. Nu när det håller på att bli verklighet tycker han inte att det känns så kul längre, dessutom är han livrädd för fascismen i Europa. Vänsterpartiet ser han som ”modernt och progressivt”, även om han inte är helt överens med dem i frågor som gäller vård- och omsorgsföretag.

Hur som helst. Att en riskkapitalist blir socialist hör inte till vanligheterna. Det känns som ännu ett tecken på den politiska brytningstid vi lever i. Också på 30-talet skedde liknande svängningar. Oro över samhällsutvecklingen skärper synen på det politiska ställningstagandet och det blir omöjligt för alltfler att köra på politisk slentrian.

Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.