En massaker utfärdad av det egyptiska rättsväsendet

Förtrycket eskalerar i Egypten. Siffrorna på människor som gripits, åtalats och dömts blir allt högre. Enligt den egyptiska polisen ska 16 000 politiska oliktänkare ha griptis sedan i juli förra året. Människorättsgrupper uppger att den verkliga siffran kan vara så hög som 23 000. Många av de fängslade har utsatts för tortyr.
Med omvärldens goda minne jagar den egyptiska regimen revolutionärer och anhängare av det terroriststämplade Muslimska brödraskapet. Ledorden är terroristbekämpning och stabilitet. Och våldet och de oroväckande siffrorna ökar hejdlöst.

I måndags dömdes 529 människor till döden. De greps i augusti i samband med att väpnade styrkor med våld upplöste en sittstrejk till stöd för den, då nyligen, avsatte presidenten Muhammad Mursi. De 529 ska ha dömts till döden för att ha mördat en polisman.
– Den här domen är en verklig katastrof. Det är en massaker, men på rättslig väg, säger journalisten Mostafa Mohie, aktiv i Revolutionary Socialists, när vi når honom strax efter rättegången.Mostafa Mohie. Foto: Emma Lundström
Han berättar att rättegången skedde på två dagar och att advokaterna bara hade 24 timmar på sig att läsa in sig och förbereda sitt försvar. Det gavs ingen möjlighet att förhöra vittnen. Enligt media frikändes 16 personer av de som från början stod åtalade, just för att advokaterna hävdade att de inte tillåtits lägga fram ett korrekt försvar innan domen föll.

Mostafa Mohie kallar det för ”mord med juridiskt tillstånd”:
– Något liknande har aldrig tidigare skett i Egyptens rättsliga historia, inte ens under rättegången mot dem som mördade president Sadat. Då var det en riktig rättegång som tog fyra år.
Dödsdomarna kan överklagas, men även om de aldrig sätts i verket så skickas en väldigt tydlig signal till folket: sätt er inte upp mot makten.
Mostafa Mohie menar att det värsta i nuläget är de samhälleliga konsekvenserna av statens våld mot medborgarna, inte bara kortsiktigt – i form av reaktionerna från islamister och jihadister – utan också på lång sikt:
– Vad jag menar är att staten, med hjälp av media, institutionaliserar våldet och att detta kommer att återspeglas i det sociala samhället. Jag är rädd för att vi kommer att bevittna ett utbrett socialt våld under lång tid mot särskilt utsatta grupper i samhället. Mot kvinnor, barn, kopter och så vidare. Det sociala priset för statens extremt aggressiva beteende kommer att kosta väldigt mycket.

Nyhetsrapporteringen kokar ofta över av siffror. Oroshärdarna i världen är många. Det blir lätt svårt att fullt förstå innebörden av att siffrorna betyder människoliv.
I tisdags påbörjades den andra massrättegången. Sammanlagt ska över 1 200 påstådda Mursianhängare ha ställts inför rätta i domstolen i al-Minya, 25 mil söder om Kairo. En våldsupptrappning är att vänta, skriver västerländsk media.
Samtidigt meddelar Egyptens oberoende postfack att 90 procent av postarbetarna strejkar. Och den sittande presidenten al-Sisi förmodas i dagarna meddela att han ställer upp i det kommande presidentvalet.
Egyptens framtid är väldigt oviss och orosmolnen ser, just nu, ut att hopa sig till storm. Från omvärlden är det förhållandevis skrämmande tyst.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.