Det nazistiska våldet i Sverige och Ukraina hänger ihop

10 mars 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Anti-nazistisk manifestation i Stockholm 9 mars

Anti-nazistisk manifestation i Stockholm 9 mars

 

Carl Bildt hade mage att säga att det nazistiska partiet Svoboda, som fått flera ministerposter i den nya ukrainska regeringen, är ”europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra” (P1 6/3). Samtidigt reser svenska nazister från det lilla men farliga Svenskarnas Parti (SvP) till Ukraina för att stödja Svoboda och lära av deras roll i den ”nationella revolutionen” där.
Sveriges Radio intervjuade också SvP-ledaren Dan Eriksson, som okritiskt får berätta att ”våra vänner i framförallt Svoboda, men också Högra sektorn, är i högsta grad inblandade i den här konflikten och revolutionen. Vi vill understödja dem så mycket vi kan både från Sverige och på plats” (3/3).

Men SÄPO:s chefsanalytiker Ahn-Za Hagström förklarade att den svenska säkerhetspolisen inte intresserar sig för dessa resor och kontakter mellan Svoboda och SvP, eftersom nazisterna inte utgör något hot, enligt SÄPO:s bedömning. Det uttalandet från SÄPO gjordes den 8 mars.

Samma kväll, på internationella kvinnodagen, anfaller ett gäng SvP-nazister, nyss hemkomna från Ukraina, en grupp feminister i Malmö. De blir svårt knivskurna av nazisterna och det är ett under att ingen dör. Det är ett av de värsta politiska terrordåden i Sverige i modern tid. Samtidigt tonar SR, SVT och annan mainstream-media ner attacken och vägrar att se sambandet mellan nazisternas framgångar i Ukraina och hur det stärker de svenska nazisternas självförtroende och kampvilja här.
Och från Carl Bildt är det tyst.

Internationalen

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.