Socialister mobiliserar i östra Ukraina

Socialistisk demonstration i Ukrainas näst största stad Charkov

Socialistisk demonstration i Ukrainas näst största stad Charkov

 

Den nya nationalistiska regimen som tagit makten i Kiev, har långt ifrån lyckats ta kontroll över hela Ukraina. I landets näst största stad Charkov, en industristad i nordöst där majoriteten är etniska ryssar, är det politiska läget oklart.
I slutet av februari kom ett par busslaster med Högra Sektorns stormtrupper och andra nationalister från Kiev och stormade stadshuset i Charkov i ett försök att ta över staden. Men tiotusentals vanliga människor samlades snart på torget utanför, och lyckades besegra och kasta ut kuppmakarna.

Samtidigt har Charkovs guvernör Michail Dobkin, från den störtade presidenten Janukovytjs Regionernas parti, fängslats av de nya makthavarna. Kievregimen har istället tillsatt Ihor Baluta från Ukrainska Fosterlandspartiet som ny guvernör över Charkovregionen, men han har ännu inte lyckats befästa sin makt där.
– Vi är emot både Dobkin och Baluta, och kräver att guvernören väljs av folket i demokratiska lokalval, säger Maxim Firsov från det ukrainska socialistpartiet Borotba till Internationalen.

Borotba, som för två veckor sedan fick sitt huvudkontor i Kiev stormat av nazister, har nu flyttat huvuddelen av sin verksamhet till Charkov.
– Vi var tvungna till det eftersom gatorna i Kiev kontrolleras av de fascistiska gängen. De har vapen och kan göra vad de vill. De slog sönder vår partilokal och vi kan inte längre arbeta öppet politiskt i Kiev, säger Viktor Sjapinov, också från Borotba.
Maxim Firsov påpekar dock att situationen inte heller är helt lätt i Charkov.
– Polisen och säkerhetspolisen sätter press på dem som inte stödjer den nya regimen, och tryckerierna vägrar att trycka vårt material. Så var det varken under Jusjtjenko eller Janukovytj, säger han, men berättar att Borotba ändå har lyckats få flygblad tryckta med hemlig hjälp från vissa tryckeriarbetare.

Borotba har till skillnad från det stalinistiska Kommunistpartiet aldrig stött president Janukovytj, men samtidigt har Borotba varit kritiska till den av nyliberaler och högerextremister dominerade proteströrelsen på Maidantorget. De krafter som nu har tagit makten i Kiev med stöd av EU och USA.
Den 8 mars deltog Borotba i en stor demonstration mot den nya Kievregimen och för ökat självstyre för Charkovregionen som samlade över tio tusen människor runt Leninstatyn som fortfarande står på det stora Självständighetstorget i staden.
Dagen efter organiserade Borotba en helt egen demonstration mot fascism och oligarkvälde, och för socialism. Då slöt 3000 människor upp under partiets röda fanor.
– Vi ser hur vi på demonstrationerna mer och mer lyckas förskjuta dagordningen till vänster. Vi kräver till exempel nationalisering av alla industrier och större företag, något som det är tydligt att folk håller med om, säger Maxim Firsov.

Sergej Kirichuk, partiledare för Borotba

Sergej Kirichuk, partiledare för Borotba

“Vi erkänner inte oligarkernas högerjunta i Kiev. Borotba uppmanar er att ta makten i era egna händer. Vi kräver att det arbetande folket i Charkov själva ska få styra och bilda fria fackföreningar och självförsvarsgrupper”, sa Borotbas partiledare Sergej Kirichuk som talade på båda demonstrationerna.
Han fördömde också hur den nya Kievregimen nu underställer sig IMF:s politiska och ekonomiska krav på Ukraina, och därmed planerar att halvera pensionerna och chockhöja priserna på elektricitet och värme, samt låta privatisera sjukvården och skolorna.
“Frustrationen växer och väldigt snart kommer juntans nyliberala politiska reformer att leda till en massiv social explosion. Vi måste förbereda oss inför den kommande sociala revolutionen, så att vi, det arbetande folket, kan ta makten ifrån oligarkerna och nazisterna, och likt Hugo Chávez i Venezuela fördela Ukrainas rikedomar till folket”, sa Sergej Kirichuk.

Bland motståndarna till Kievregimen finns många ukrainare av etniskt ryskt ursprung, och som har börjat besvara den ukrainska nationalismen med ökad rysk nationalism.
– Vi arbetar nu i en bred rörelse mot den nya regeringen. I den här rörelsen finns två huvudströmningar, vänstern och de pro-ryska krafterna. Vi försöker påverka rörelsen så att den blir mindre pro-rysk och istället lyfta frågor om sociala och demokratiska rättigheter. Det finns många illusioner om Ryssland. Många vanliga människor i östra Ukraina ser Ryssland som det enda alternativet till fascism och nationalism, säger Viktor Sjapinov till Internationalen.

Hur ser ni på Rysslands agerande på Krim?
– Vi är helt emot utländska interventioner i Ukraina, både från ryskt håll och från västmakterna. Men vi måste också förhålla oss till verkligheten, och sanningen är att majoriteten av invånarna på Krim ser de ryska trupperna som befriare och välkomnar dem där, säger Viktor Sjapinov.
– Putins beslut att invadera Ukraina har inneburit ett stort problem för oss, säger Maxim Firsov, och fortsätter:
– I öst har det fått resultatet att de etniska ryssarna går och hoppas på att bli ”räddade” av Ryssland och därför struntar i att själva organisera sig och kämpa för sina rättigheter. I de västra delarna av landet har det fått resultatet att folk sluter upp runt högerregimen och blir ännu mer nationalistiska inför krigshotet, säger Maxim Firsov.

I helgen är det tänkt att de lokala pro-ryska myndigheterna på Krim ska hålla en folkomröstning om huruvida halvön ska tillhöra Ukraina eller Ryssland.
– Jag tror att majoriteten där kommer att rösta för att Krim ska bli en del av den Ryska federationen. Men personligen ser jag hellre att Krim fortsätter att vara en del av Ukraina fast med mer autonomi. Eller att det blir en självständig stat, säger Viktor Sjapinov.
– Men ifall valet går demokratiskt rätt till, och folket väljer att ansluta sig till Ryssland, så måste vi acceptera det. Som socialister stödjer vi folkens rätt till självbestämmande.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.