10 000 tågade för ett solidariskt Malmö

Kämpa MalmöNYHETER. Ingen kan minnas att de sett en så massiv demonstration i Malmö. Mängden deltagare var så enorm att det för många verkade som om man aldrig skulle få lämna samlingen på Möllevångstorget. I en halvtimme märktes det nästan inte att demonstrationen hade börjat sin vandring genom Malmö ner till Gustav Adolfs Torg, där man sen vände för att återgå till samlingsplatsen där artister som Timbuktu, Carlito och Kapten Röd stod på scen.
Det nazistiska överfallet natten mot den 9 mars som så när tog den unge aktivisten Showan Shattaks liv och allvarligt skadade ytterligare tre personer har skickat politiska injektioner in i varje människa och varje vrå i Malmö. Med lika mycket ursinne som värme spred sig parollerna ”Kämpa Malmö”, ”Kämpa Showan” genom staden och svällde över till att mobilisera människor mot rasism över hela landet. På bara några dagar fick Facebooksidan ”Solidaritet med kamraterna i Malmö. #kämpashowan” 20 000 följare och debatten om det nazistiska våldet ockuperade snart varje samtal och närvarade överallt.

På förmiddagen innan manifestationen under cupmatchen mot Hammarby vecklade Malmö FF:s supportrar ut en gigantisk banderoll med Showans ansikte. Efter matchen gick supportrarna i ett stort block i främre delen av demonstrationen med en himmelsblå banderoll mot nazism.
Lars Flysjö är med i det antifascistiska nätverket Skåne mot rasism, som stod bakom mobiliseringen. Han fick uppfattningen att det inte bara handlade om att reagera på det avskyvärda som hänt, utan att det också handlade om att ge utlopp för en frustration över samhället i stort.
– Jag fick även intrycket av att många var arga över mediernas rapportering där man gav nazisternas version av händelseförloppet, säger han till Internationalen. Polisens agerande var också under all kritik, menar han.
– De tog bort en kvinnas anmälan från utredningen utan hennes vetskap. Vittnen säger att de närvarande poliserna dröjde med att tillkalla ambulans till de två männen som skadades svårast, vilket nästan kostade dem livet. Man släppte också en välkänd och våldsam nazist efter 20 minuter, trots att han pekats ut på plats. Man dröjde senare två dagar att höra den knivhuggna mannen.
– Demonstrationen visade hur många vi är som är redo att stå upp mot fascismen, men deras strukturer krossas inte av demonstrationer i sig, fortsätter Lars Flysjö. Det gör den av den antifascistiska kamp som pågår varje dag, året om, på arbetsplatser och skolor, i våra kvarter, inom sport och kultur, på internet. De som vill jobba antifascistiskt måste säga emot rasistiskt skitsnack, riva ner deras propaganda och organisera sig i en antifascistisk grupp. Vi ser det som viktigt att solidarisera sig med kampen på mindre orter, men även kampen hos asylsökande, som genomlidit så mycket och nu hotas med deportering; ett rasistiskt våld långt värre än det som drabbade Möllevången förra helgen.

I Malmö kommer ingen som deltog i demonstrationen glömma då de tillsammans med 10 000 andra gick ut på gatorna för ett solidariskt Malmö, och när Showan Shattak så småningom kan lämna sjukhuset och gå längs Malmös gator kommer han överallt mötas av det som i snart två veckor varit kodord för antirasistisk kamp: Kämpa Showan!

Text och foto: Ulf Östman

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.