Volvo sparkar nedåt

19 februari 2014

Förstasidan, Inrikes, Kommentar

Volvo Umeverken. Foto: Emma Lundström

Ett bolag som sparkar tusentals anställda och samtidigt planerar för att kraftigt höja arvodena för bolagets styrelse, det bolaget borde, rimligtvis, tappa all sin trovärdighet. Detta är vad Volvo är i full färd med att göra just nu.
För några veckor sedan kom beskedet att bolaget utökar sitt sparkrav. De nya siffrorna kommer i praktiken att innebära att 4 400 människor förlorar sitt arbete. Det är de största neddragningarna någonsin och det är ännu inte riktigt klart hur många som berörs av de anställda i Sverige.
Bolaget säger sig vara pressat, ha problem med lönsamheten och svårigheter att hålla jämna steg med konkurrenterna.
De anställda får ta smällen.

I skenet av det framstod det nästan som ett dåligt skämt när det i förra veckan framkom att storägarna i AB Volvo diskuterar att höja styrelsearvodena med mellan 15 och 20 procent i samband med årsstämman i april. Det är den största ägaren, Industrivärden, som varit mest pådrivande.
Plötsligt finns det pengar.

En orsak till höjningen ska vara att det är meningen att Volvostyrelsen ska bli mer internationell. Då räcker det tydligen inte med de 750 000 som en ordinarie ledamot fick i ersättning för 2013. En miljon per ledamot verkar snarare vara målet. Volvos ordförande, tidigare Ericssonchefen, Carl-Henric Svanberg, har redan en ersättning långt över den siffran. Förra året fick han 2, 25 miljoner.

Bolaget verkar inte se några problem med det dubbla budskapet. Verkar inte se vilka signaler det sänder, detta att å ena sidan vilja chockhöja styrelsearvoden, å andra sidan spara och sparka bland dem som med sitt arbete skapar vinsten.
Volvofacken har uttalat sig starkt kritiskt mot ledningens planer. Jan-Olov Carlsson, ordförande i IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå, har bland annat kallat det både upprörande och beklämmande. ”Jag förstår inte hur de kan tro att de kan undgå vreden från dem som jobbar i produktionen”, sade han när SVD gick ut med nyheten om arvodeshöjningarna.
Nu återstår att se hur de anställda på Volvo reagerar på beskedet.

Text och foto:
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.