”Vi har styrkan att göra våra vänner fria”

07 februari 2014

Förstasidan, Kultur, Nyheter, På plats

Aleksej Sachnin. Foto: Emma Lundström

Ryssland är på tapeten. OS i Sotji. Rösterna höjs, för och emot. President Putin ler ansträngt och tycker sig visa god vilja. Pengarna flödar kring evenemanget. Samtidigt som de ekonomiska klyftorna ökar stadigt i landet. Men vad händer bakom kulisserna? Vad gör regimen mot dem som inte går att tysta? Svar gavs sista helgen i januari. Då fylldes Z-salen på ABF-huset i Stockholm med oppositionella röster och musik till stöd för Pussy Riot, HBTQ-rörelsen och Bolotnajafångarna.

Aleksej Sachnin sökte politisk asyl i Sverige i somras. Som rysk vänsteroppositionell flydde han från hemlandet för att kunna föra sina fängslade vänners talan, höja rösten för dem. Nu står han ensam på scenen och berättar om hur den ryska regimens förtryck har tagits till en ny nivå:
– Bolotnaja är speciellt på grund av våldsamheten, omfattningen, och den roll det spelar i statens propaganda. Förtrycket och våldet har ökat betydligt.
Han syftar på de så kallade ”Bolotnajafångarna”, det trettiotal vänsteraktivister som greps i samband med de omfattande protesterna mot Vladimir Putin 2012, och som fortfarande sitter fängslade. Ett fåtal av dem fick, i likhet med Pussy Riot, ta del av Putins omtalade amnesti strax före jul.
En av de få var Vladimir Akimenkov. Nu får vi en hälsning från honom via ett videoklipp.
Han befinner sig utanför byggnaden där hans vänner står inför rätta. Tiden i fängelse har förstört hans ögon. Men han fortsätter att protestera. Rösten är stadig när han talar om Ryssland som ett land där ingen kan känna sig fri, ett land där det inte existerar politiska, sociala och medborgerliga rättigheter. Han ber oss att agera. Att anordna konserter, stödaktioner, skriva protestbrev till ryska myndigheter:
– Vi har styrkan att göra våra vänner fria.

Ett annat videoklipp kommer från Pussy Riot. Med allvarliga ansikten säger Maria Aljochina och Nadja Tolokonnikova att visst, de fick amnesti, men det innebär inte att någonting har blivit bättre. Nu finns dock en handlingsmöjlighet för omvärlden, menar de:
– Putin är förtjust i sin olympiad, och nu är han väldigt rädd att västländerna ska bojkotta den. Därför drar regimen ut på Bolotnajafångarnas processer, för att de ska glömmas bort. Om vi sitter tysta blir det värre för alla.

Musikern Jan Hammarlund, en av arrangörerna bakom kvällen, presenterar musiken. Många av låtarna är ”nyöversatta ryska sånger från de senaste 100 åren”. Vladimir Dikanski sjunger Alexander Vertinsky. En rad fastnar: ”Jag längtar bort från falskhet, sorg och lögner”.
Aleksej Sachnin tycker att det är svårt att prata efter Vertinskys texter. Säger att han inte studerat tillräckligt med engelska eftersom han inte planerade att lämna sitt land.
Han vill understryka att det är oerhört viktigt vad som händer om tre veckor, när OS är slut och strålkastarna riktas åt ett annat håll. Just nu har Putin pausat förtrycket.
Bolotnajafångarnas domar kommer först senare i år, efter OS. Det skrämmer Aleksej Sachnin.
– Det gäller livet för många människor, säger han och berättar sedan om hur de stora demonstrationerna under 2011 och 2012 slogs ned. Något som han menar resulterade i att väldigt många aktivister i Ryssland har blivit demoraliserade:
– De ser att det enda resultatet av protesterna är att deras vänner hamnar i fängelse. Det är Putins agenda. Han vill skrämmas. Vill visa att ingen kan tala, eller ens tänka fritt. Att ni alla är här idag är mer än bara stöd till dem som sitter fängslade. Det är ett stöd till hela det civila samhället i Ryssland. Ni gör så att tusentals människor känner att de inte är ensamma. Kampen fortsätter. Vi vill leva i vårt land.

Det blir mer musik. Tonsatta dikter av författaren Jesenin. Jan Hammarlund får sällskap av två medlemmar ur gruppen Volodja.
Sedan är det dags för Dima Litvinov. Han är en av de fem Greenpeaceaktivister som i höstas greps i samband med en protest mot rysk oljeprospektering i Arktis och sedan tillbringade två månader i ryskt fängelse, åtalade för sjöröveri. Nu vill han börja med att tacka alla dem som kämpade för aktivisternas frihet:
– Om det inte hade varit för er så hade jag fortfarande suttit inlåst i ett litet rum med ståldörr i Murmansk.
Sedan berättar han om hur det var när Greenpeace skepp Arctic Sunrise, på internationellt vatten, blev kapat av en rysk maskerad och beväpnad styrka. Berättar om det bisarra i att det var aktivisterna som blev åtalade för sjöröveri, riskerade 15-20 års fängelse. Den som på riktigt har gjort sig skyldig till detta ska ha övertagit en båt, med eller utan vapen, för personlig vinst. Greenpeace gjorde inget av detta. Det gjorde däremot den ryska styrkan.
Aktivisternas advokat sammanfattade det hela för dem: ”I det här landet finns ingen rättvisa, det finns bara felvisa.” Dima Litvinov kallar det ”spegelvända världen”, en värld där allting är uppochned. Som detta att han ska vara glad över att han har fått amnesti för ett brott han inte har begått:
– Jag blev bogserad till Ryssland under vapenhot, men jag slipper bli dömd för olaga inresa utan visum…tack.

Dima Litvinov har vuxit upp med den ryske poeten och musikern Vladimir Vysotskijs sånger. Det gick inte en dag i fängelset utan att han nynnade på dem. Han ser musikens kraft:
– Vi som lever fritt måste vägra godta detta lögnaktiga spel. Musiken är bästa vapnet.
Stockholms bulgariska damkör stryker under de orden med intensiv sång. Jan Hammarlund påpekar att vi måste rusa på lite i programmet, om vi drar över tiden kanske vaktmästarna gör revolution. Det får de gärna göra, tycker han, men helst inte mot oss.
Sara Fridholm och Kristoffer Bång Andersson från Volodja kör några Vysotskijsånger med härligt ös som får publiken att klappa i takt. Lise & Gertrud sjunger texter av Ulla-Carin Nyquist. Bland annat en om att tänka själv och ha civilkurage. Och en om att Sverige har blivit en nation av narcissister. Deras röster leker med tonerna.

Nu kommer Vänsterpartiets talesperson i hbtq- och utrikespolitiska frågor, Hans Linde, upp på scenen. Han deltog i protesterna utanför ryska ambassaden i höstas, de som var till stöd för de fängslade Greenpeaceaktivisterna.
– Politisk kamp lönar sig. Solidaritet kan förflytta berg om vi vill, säger han och talar om den rysskräck som gått som en röd tråd genom vår historia. En skräck som byggt på en bild av olikheter. Hans Linde har rest runt mycket i Ryssland på sista tiden. Han har bland annat pratat med urfolk i norra delarna av landet, och med vänsteraktivister i Moskva. Det som slår honom är inte olikheterna, utan likheterna.
– De drömmer samma drömmar, vill värna naturen, vill ha social rättvisa. Det är uppenbart att Vladimir Putin och den ryska statsledningen inte har följt med sin befolkning. Därför blir de alltmer auktoritära, menar han och påpekar att det är oerhört viktigt att i det här läget inte ta politiskt avstånd från hela landet:
– Min utgångspunkt är solidartiet. Solidaritet med de människor som vågar trotsa regimen. De behöver vårt stöd.

Hans Linde talar också om de ökande ekonomiska klyftorna i Ryssland. Om att fattigdomen biter sig fast. Samtidigt läggs det mer pengar på OS i Sotji än på samtliga tidigare vinterolympiader. Han anser att vi ska göra precis som Vladimir Putin: koppla samman idrott och politik:
– Vi ska skicka en tydlig signal till regimen: vi ser era brott mot de mänskliga rättigheterna, och vi accepterar dem inte. Och när OS är slut ska vi skicka en ännu tydligare signal till de som sitter fängslade: vi ser er, vi står vid er sida, och vi glömmer er inte.

Volodja spelar Vysotskijs låt Ingenmansland och sedan är det dags att bryta upp. Jan Hammarlund upplyser om att det blir manifestation utanför ryska ambassaden den sjunde februari klockan två. Aleksej Sachnin säger att han är nöjd med kvällen. Några dagar senare får vi reda på att han har fått politisk asyl i Sverige. Ett glädjebesked, trots att vi vet att han har hemlängtan.

Text och foto:
Emma Lundström

Fakta:
Aleksej Sachnin tillhör partiet Vänsterfronten. Frontens ledare, Sergej Udaltsov, sitter i husarrest sedan i februari 2013, anklagad för att ha uppviglat till politisk oro. Rättegången mot honom börjar nu, och han riskerar ett långt fängelsestraff.

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.