Tyska die Linke svänger om Euron?

20 februari 2014

Förstasidan, Nyheter

Sarah WagenknechtInför Europavalet har die Linke haft relativt stora strider om Europapolitiken. Vice ordförande Sarah Wagenknecht har ett omfattande eget förslag om skuldavskrivning och kontroll av banker, hon bryter ett tabu inom tysk vänster, och vill avskaffa euron. Gregor Gysi, en av de mest betydande politikerna för die Linke i Förbundsdagen, är för euron, precis som majoriteten av partiet.
Die Linke, det tyska vänsterpartiet är i grunden en sammanslagning av gamla, men omstartade, delar av det tyska enhetspartiet SED och en rad tyska vänstergrupper. Redan från partiets grundande var inre strider ett faktum. Det är därför inte helt förvånande att frågan om EU blivit en stridsfråga. Partiet har med svårighet avstått från att beteckna EU som militaristiskt och odemokratiskt inför EU-valet, där många vill ha en betydligt mer EU-kritisk hållning.

Striden i frågan om euron kan också ses som en del i den maktkamp som pågår inom die Linke. Skiljelinjen går mellan den del som är väl etablerad i gamla DDR, med i vissa delstater över 20-25 procent av väljarna, och den del av die Linke som är alternativ västtysk vänster. De har ofta bara 2-3 procent i sina delstater, men är helt avgörande för att partiet inte ska bli ett regionalt parti.

Här är Sarah Wagenknecht en sorts Janus-figur. Å ena sidan är hon östtyska och före detta ordförande för den kommunistiska plattformen i die Linke, å andra sidan är hon ihop med Oscar Lafontaine, den förre finansministern under Schröder och tidigare tongivande socialdemokrat. Han var sedermera med i bildandet av die Linke. Han ses som ”västvänsterns” viktigaste politiker, och utan honom, är väst-Linkes själva existens hotad. Sarah Wagenknechts stora reformförslag, som omfattar mer än bara eurokritiken, bär tydliga spår av den före detta finansministern.
Man kan alltså se striden om inrikting i EU-valet som en del i den ständigt pågående maktkampen om inflytande i die Linke. Gregor Gysi står för die Linke från gamla DDR, och Wagenknecht för väst-vänstern.
Svårigheten för Sarah Wagenknecht att vinna över die Linke till sin EU-kritiska politik, beror på att man i Tyskland, och särskilt inom vänstern, ser EU som en garant för att stoppa framväxandet av en tysk nationalism. Alla har fortfarande i fäskt minne, vad den orsakade. Att ha Tyskland engagerat i EU, som broms för nationella strävanden, är för de flesta vänster-sympatisörer självklart positivt, inte minst för före detta östtyskar. Därför kommer förmodligen die Linkes strategi att liggga närmare Gregor Gysis kompromissande linje, visserligen lite kritisk till EU, men inte alls så som Wagenknecht.

Hur die Linke ställer sig i EU-frågan kan vara avgörande, om den stora koalitionen mellan CDU och SPD spricker som följd av den senaste härvan, som redan krävt en ministeravgång, eller vid nästa påfrestning. SPD har redan klart markerat att man kommer att söka mer samarbete vänsterut i framtiden.
Andreas Altermann

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.