Politiska fångar hotas att avrättas i Iran

27 februari 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Två politiska fångar som hotas av avrättning i Iran vädjar om stöd. Zaniar and Loghman Moradi, som sitter frihetsberövade i Rejai Shahr fängelset i staden Karaj i väntan på att deras avrättning ska verkställas, skickade sin vädjan i ett brev från fängelset till organisationen International Committee Against Execution.
Enligt färska uppgifter från Iranska människorättsaktivister misshandlades Loghman Moradi lördagen den 22 februari, men uppges vara åter tillbaka i cellen, illa tilltygad fysiskt och psykiskt efter misshandeln.

Zaniar och Loghman greps 2009. De hölls i förvar av iransk underrättelsetjänst och flyttades runt till olika fängelser utan vare sig åtal eller kontakt med advokater. Den 12 november 2010, innan rättegången, tvingades de framträda i ett tv-program och där ”erkänna” att de, den 4 juli 2009, mördat sonen till en högt uppsatt imam i Marivan, i den kurdiska provinsen i nordöstra Iran.

De dömdes till döden genom offentlig hängning, den 22 december 2010. Rättegången varade bara i några minuter och de hade mycket begränsad tillgång till advokat.
En vecka efter domstolsförhandlingen fördes Zaniar och Loghman Moradi till Raja’i Shahrfängelset nordväst om Teheran. De skrev då ett offentligt brev där de tog tillbaka sina ”erkännanden” och berättade att de hade torterats under förhören och tvingats bekänna ett brott de inte begått.

Zaniar Moradi skrev i sitt brev: ”Jag erkände inte några av anklagelserna mot mig förrän de hotade mig med våldtäkt. De tog fram en flaska och sa att om jag inte erkände skulle de tvinga mig att sitta på flaskan”.I januari 2012 fastställde högsta domstolen dödsdomarna. Samma månad skickades en order om att de skulle verkställas. Faran är fortfarande stor att myndigheterna verkställer dödsdomarna mot Loghman och Zanyar Moradi.

Marco Espvall

 

 

Fakta om avrättningarna i Iran:

Under 2012 avrättades minst 500 personer i Iran, 180 av dessa avrättningar har inte officiellt bekräftats av myndigheterna.
Minst 20 kurdiska fångar sitter i dödscell i Iran dömda för påstått medlemskap i förbjudna kurdiska organisationer.

 

 

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.