Oligarkernas inbördeskrig sliter sönder Ukraina

19 februari 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Striden om Ukraina

Efter flera månader av protester mot regeringen i Ukraina, har huvudstaden Kiev nu förvandlats till en riktig krigszon med många döda bland både poliser och de ofta tungt beväpnade demonstranterna.
I grunden handlar konflikten om två olika stridande oligarkgrupper. De som vill fortsätta det ekonomiska samarbetet med Ryssland, vilket är den politiska väg som president Viktor Janukovytj har valt. Och å andra sidan de västorienterade oligarker som istället vill ingå handelsavtal med EU, och som politiskt representeras av den borgerliga oppositionen, med tunga nationalistiska inslag i sin politik.

I brist på klart ledarskap har också rent fascistiska grupper, som det stora nynazistiska partiet Svoboda och diverse militanta stormtrupper, fått ett stort inflytande över protesterna och står för en stor del av våldet på gatorna. Det allmänna missnöjet med fattigdom och korruption gör också att vanligt folk dras med i protesterna och följer de ledare som framstår som mest radikala, vilket i nuläget är extremhögern.

Oavsett om det blir regimen eller oppositionen som segrar i slutändan, så är det svårt att se någon positiv utgång för Ukraina. ”Sammandrabbningarna mellan de högerextrema paramilitärerna och statens kravallpoliser, har lett till dussintals dödade och hundratals skadade. Oligarkerna använder folket som spelpjäser i deras interna kamp om den ekonomiska makten över Ukraina”, skriver det ukrainska vänsterpartiet Borotba i ett uttalande: ”Borotba uppmanar er att inte ge efter för någon av sidornas provokationer. Spill inte ert blod för oligarkernas intressen. Vanliga människor ska inte dö i oligarkernas krig.”

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.