Magi i Flyktinglägret – Unik barnteaterföreställning på Västbanken

28 februari 2014

Förstasidan, Kultur, Teater, Utrikes

FrihetsteaternFrihetsteatern i Jenins flyktingläger på Västbanken spelar just nu sin första egenproducerade barnteaterpjäs, Magic Note.
– Hundratals barn har kommit hit till Frihetsteatern varje dag för att få sina (gratis)biljetter till Magic Note, säger Jonatan Stanczak, verksamhetsledare.
Magic Note är en pjäs där musik och dans tar en central plats. Pjäsen talar om behovet av att stå upp mot orättvisor, att skydda barn, och att vem som helst av oss kan bli gnistan som tänder elden.

Efter föreställningarna har ensemblen, som består av studenter i Frihetsteaterns treåriga skådespelarutbildning, hållit workshops med åskådarna. Genom lekar och övningar har de diskuterat frågor som exempelvis vad barnen skulle göra om de hade ett magiskt instrument som gav dem kraft att förändra precis vad som helst. Barnen har ibland överrumplat skådespelarna med sina kloka svar. “Öppna vår skola igen” (skolorna i flyktinglägret har varit stängda under två månader på grund av lärarstrejk), svarade en pojke. “Stoppa armén från att komma in i lägret och skjuta”, svarade en flicka. “Hjälpa flyktingarna i Al-Yarmouk (Syrien) att få mat och hjälpa dem att återvända till sina hem i Palestina.”, sa en annan.
Magic Note är regisserad av Ahmed Tobasi, före detta elev i Frihetsteaterns skådespelarutbildning, som har tillbringat de senaste fem åren i Norge där han har etablerat sig som skådespelare.
– Det här är vad jag ville göra till och med innan jag lämnade Palestina, säger Ahmed. Jag ser hur motiverade eleverna blir av att jag kommer tillbaka till Jenin och till Frihetsteatern. Det ger en alldeles speciell gnista i deras skådespeleri.

Ahmed säger att för honom symboliserar Magic Note livet i Palestina. Hans huvudsakliga syfte med pjäsen är att ta med barnen på en resa till en magisk plats, långt borta från den verklighet som de lever i, där de kan använda sin fantasi, lära och reflektera över vad de ser.
– Magic Note skulle egentligen bara ha spelats januari ut, men med det här suget efter teater kan vi helt enkelt inte säga nej, säger Jonatan Stanczak. Så vi har beslutat att förlänga speltiden för Magic Note. Varje tisdag under februari kommer det att ges en föreställning på förmiddagen för skolor i Jenin med omnejd, och en föreställning på eftermiddagen för allmänheten.

Marco Espvall
foto: Stefano Gambini

 

 

 

OM FRIHETSTEATERN

Frihetsteatern, The Freedom Theatre, ligger i Jenins flyktingläger och är idag det största kulturcentret i norra delen av det ockuperade palestinska området. Frihetsteatern erbjuder kurser i teater, dramaterapi, fotografi, film och kreativt skrivande, producerar teaterföreställningar och driver en treårig skådespelarutbildning.

Frihetsteaterns startades av en svensk stiftelse där bland andra teaterprofessorn Suzanne Osten, barnrättskämpen Henry Ascher liksom kompositören, musikern och aktivisten Dror Feiler sitter med i styrelsen. Idag finns också föreningen Frihetsteaterns Vänner i Malmö och Stockholm.

Det första fröet till Frihetsteatern såddes av socialarbetaren Arna Mer Khamis som 1988 flyttade till Jenins flyktingläger, för att via teater och andra kulturformer ge lägrets barn verktyg att bearbeta de svårigheter de varit med om. Efter Arnas död och en omfattande förstörelse av flyktinglägret 2002 lades teatern i ruiner. Med hjälp av en svensk stiftelse startades 2006 en ny teater, inspirerad av Arnas arbete. Arnas son, Juliano Mer Khamis, fanns med bland initiativtagarna, tillsammans med två svenskar, Jonatan Stanczak och Dror Feiler. I april 2011 drabbades Frihetsteatern av en katastrof då Juliano Mer Khamis, då teaterns generaldirektör, sköts till döds. Mordet är ännu olöst. Men Frihetsteatern har rest sig och verksamheten har fortsatt.

 

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.